Kamalu Haris trenutno podržava 46, a Trampa 43 odsto birača

 Potpredsednicu SAD Kamalu Haris, kandidatkinju vladajućih Demokrata za predsednicu SAD podržava 46 odsto glasača, a njenog suparnika, bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa podržava 43 procenta, pokazuje nova anketa britanske novinske agencije Rojters i francuske kompanije za istraživanje Ipsos.

Vođstvo Haris nad Trampom možda neće biti dovoljno za pobedu na izborima čak i ako se njena prednost održi do glasanja 5. novembra piše Rojters i navodi da je margina greške u anketi plus/minus dva odsto, te će trka biti „izuzetno tesna“ i ključno zavisiti od toga da li će oboje kandidata uspeti da motiviše svoje pristalice da glasaju.

Oko jedne trećine registrovanih glasača u SAD su pristalice Demokrata, jedna trećina Republikanaca, a ostatak su nezavisni ili oni koji favorizuju treće stranke, po proceni Instiotuta „Pew Research“.

Anketa je pokazala da birači ne gledaju blagonaklono na stanje privrede i imigracije, i da generalno favorizuju Trampov pristup tim pitanjima.

Oko 70 procenata registrovanih birača reklo je da nisu zadovoljni visinom životnih troškova, dok je 60 procenata reklo da privreda „ide u pogrešnom pravcu“, a 65 proceata je to reklo za politiku imigracije.

Birači su takođe rekli da su ekonomija i imigracija, zajedno sa stanjem demokratije, najvažniji problemi SAD.

Sa Trampom se o pitanjima privrede slaže 46 procenata ispitanih, a sa Haris 38.

Tramp takođe vodi i kada je reč o problemu imigracije, gde njegova rešenja podržava 48 posto, dok Haris po ovom pitanju podržava 35 posto birača.

Na pitanje šta bi trebalo da bude fokus budućeg predsednika u prvih 100 dana mandata, 35 posto ispitanika je reklo da bi to trebalo da bude problem imigracije, dok je 20 posto navelo nejednakost u zaradi ili zdravstvenu zaštitu kao glavne probleme.

Međutim o pitanjima rešavanja problema političkog ekstremizma i pretnji demokratiji, 42 odsto podržalo je Haris, dok je Trampovo rešenje za te teme podržalo 35 procenata anketiranih birača.

Haris takođe ima veću podršku o pitanjima zdravstvene zaštite i prava na abortus.

Oko 79 posto birača reklo je da su „potpuno sigurni“ da će glasati na predsedničkim izborima.

Samo dve trećine odraslih Amerikanaca glasalo je na izborima u novembru 2020, što je bio najveći odziv za 100 godina, po procenama američkog Biroa za popis stanovništva.

Haris je ušla u predsedničku trku u julu pošto je predsednik SAD Džozef Bajden okončao kampanju za reizbor posle lošeg nastupa u debati protiv Trampa u junu ove godine.

Tramp je u to vreme bio viđen kao favorit, delom zbog visoke stope inflacije pod Bajdenovom administracijom, ali se inflacija smanjila poslednjih meseci.

Najnovija anketa Rojtersa/Ipsosa je obuhvatila 4.129 odraslih Amerikanaca putem interneta, širom SAD, uključujući 3.481 registrovanog glasača od kojih 3.307 ispitanika smatra da će izaći na izbore. Među tim verovatnim glasačima, Haris je imala prednost od tri procenta u odnosu na Trampa: 48 prema 45 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com