Kamerun traga za 91-godišnjim predsednikom

Vlasti Kameruna tvrde da je dugogodišnji predsednik Pol Bija (91) „odličnog zdravlja“ dok zbog njegovog višenedeljnog odsustva iz javnosti opozicija nagađa šta je s njim i gde je, čak i da li je živ, piše Bi-Bi-Si (BBC).

On je najstariji šef države na svetu, u svetu je on najduže uzastopno vladajući aktuelni lider koji nije kralj i drugi je najduže vladajući predsednik u Africi.

Predsednik Bija nije viđen od 8. septembra, kada je bio u Pekingu na Forumu Kina-Afrika, a potom je trebalo da bude na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, ali nije došao.

Premijer Samuel Mvondo Ajolo je danas rekao da „od posete Pekingu predsednik dužnosti obavlja u Ženevi“, a portparol Vlade Rene Sadi da će se predsdnik vratiti u Kamerun „narednih dana“.

Predsednika Biju odavno kritikuju što mnogo vremena provodi van zemlje, posebno u Švajcarskoj i kažu da je „njegova omiljena rezidencija“ Hotel „Interkontinental“ u Ženevi.

Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) izvestio je još 2018. da je Bija od dolaska na vlast 1982. godine do tada u inostranstvu ukupno proveo četiri i po godine.

Pol Bija je predsednik Kameruna od 1982. godine, a prethodno je bio premijer od 1975. do 1982.

Pod njegovom vlašću Kamerun je prešao iz jednopartijskog u višestranaki sistem, ali je njegova vladavina takođe obeležena endemskom korupcijom, dok je demokratija urušena.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com