Kina šalje 44 nacionalna medicinska tima da pomognu nerazvijenim područjima

Kina će ove godine poslati 44 nacionalna medicinska tima kako bi pružali usluge u centralnim i zapadnim regionima zemlje, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija, prenosi Sinhua.

Timovi, od kojih svaki broji najmanje pet članova, radiće u 17 provincijskih regiona, uključujući Sinđiang i Tibet, u trajanju od najmanje tri nedelje, navela je komisija.

Prioritet će biti dat područjima koja su ranije bila u nepovoljnom položaju, udaljenim oblastima, područjima sa značajnom populacijom etničkih manjina ili oblastima sa slabijim medicinskim kapacitetima, dodaje se u saopštenju.

Njihove usluge obuhvatiće dijagnozu i lečenje bolesti, zdravstveno obrazovanje, obuku medicinskog osoblja, pružanje smernica o kliničkim tehnikama i uspostavljanje telemedicinskih mreža.

Ova inicijativa je usmerena na obezbeđivanje dostupnijih kvalitetnih medicinskih usluga ljudima u tim regionima, saopštila je komisija.

Kina je 2011. godine poslala prvu grupu od 19 nacionalnih medicinskih timova da pomognu nerazvijenim oblastima u 18 provincijskih regiona.

Do kraja 2023. godine, ukupno 199 timova sa više od 1.300 medicinskih radnika učestvovalo je u ovom programu, navela je komisija.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com