U trendu

Kineski naučnici proučavaju arktički pesak u potrazi za globalnim odgovorima

Ovo je istraživački grad u kome se naučnici iz celog sveta mogu sastajati, družiti i graditi poverenje, što je od suštinskog značaja za rešavanje globalnih problema.

Francuski geolog Žan Korbel je 1963. godine osnovao malu kolibu u blizini Ni-Alesunda, što je podstaklo savremena istraživanja na Svalbardu. Od tada, bivši rudarski grad je evoluirao u globalni centar nauke, privlačeći zemlje poput Kine istraživačkim naporima Arktika.

„Bio je to veoma lep događaj „, priseća se Kim Holmen, specijalni savetnik na Norveškom polarnom institutu, prisećajući se ceremonije osnivanja kineske inauguracione arktičke istraživačke stanice, prenosi Sinhua.

Ono što je Holmena najdublje pogodilo, međutim, bile su rasprave usredsređene „na nauku kojom bismo mogli da se bavimo“.

Kineska arktička stanica Žute reke nalazi se na krajnjem istočnom delu grada.

Prema Hu Džengiju, sadašnjem menadžeru stanice, institut uglavnom služi kao podrška kineskom naučnom praćenju i istraživačkom radu u različitim specijalnostima, uključujući glaciologiju, kopnenu ekologiju, ekologiju mora, fiziku svemira i atmosferske studije.

Hu se fokusirao na proučavanje glečera od svog postdiplomskog perioda. Druge godine nakon diplomiranja 2015. godine, poslat je na svoj prvi mandat u Stanicu, gde je gotovo svake godine provodio desetine dana.

Huova istraživanja se usredsređuju na pažljivo praćenje dinamike glečera, uključujući fluktuacije površine i debljine, kao i recesiju glacijalnih krajeva od obale, što su sve ključne metrike u razumevanju uticaja klimatskih promena.

Glaciologija je mlada i relativno uskoa specijalnost u Kini, rekao je Hu, dodajući da odabir ovog smera obično znači da će se raditi daleko od kuće, ponekad čak i prilično naporan posao.

Mislio je na terenski istraživački rad na glečerima, hodanje preko ledene površine dok se nosi oprema teška desetine kilograma.

„Ovaj posao nije za svakog“, našalio se na račun obima posla.

Kineska stanica sprovodi terenska istraživanja glečera više od 10 godina, uključujući praćenje i istraživanje materijalne ravnoteže glečera, kretanja, temperature, krajnje pozicije i meteorologije.

Takve studije pomažu da se otkrije odgovor arktičkih glečera na globalno zagrevanje i daju važnu osnovu za predviđanje budućeg porasta nivoa mora, rekao je Hu.

U suštini, većina istraživanja koja se ovde rade odnose se na klimatske promene, rekao je Hu.

Osim studija glečera, druga istraživanja o promenama u kopnenim ekosistemima, kao i studije o morskom životu, takođe doprinose boljem razumevanju zajedničkih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava.

Prikupljanjem kritičnih podataka o zdravlju arktičkih ekosistema, istraživački napori bi mogli da doprinesu razvoju boljih mera očuvanja.

„Problemi koje imamo pred nama su toliko veliki da niko od nas, bez obzira koliko smo pametni, ne bi to mogao da uradi sam“, rekao je Holmen, ističući značaj veće naučne saradnje između različitih zemalja.

Trenutno, naučnici iz preko 10 zemalja nalaze se u gradu kako bi sproveli istraživanja na Arktiku.

Holmen je rekao da je ovo istraživački grad u kojem naučnici iz celog sveta mogu da se sastaju, sklapaju prijateljstva i grade poverenje, što je od suštinskog značaja za rešavanje globalnih pitanja.

„Verujem da to može da napravi razliku u svetu“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.