U trendu

Kineski polarni ledolomci otvoreni za posete

Dva polarna ledolomca proizvedena u Kini, Suelong 2 i Đidi, otvorena su za javnost 3. jula u Ćingdau, lučkom gradu u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Usidreni u Međunarodnom jedriličarskom  centru Ćingdao, dva broda otvorena su za posete publike na nešto više od 24 sata i očekuje se da će ih posetiti oko 3.600 posetilaca, piše Sinhua.

Ime „Đidi“ na kineskom znači „polarni region“. Židi je domaći istraživački ledolomac nove generacije dizajniran i proizveden u Kini, koji je isporučen 24. juna.

Dužine 89,95 metara i širine 17,8 metara, plovilo ima ukupnu tonažu od 4.600 tona i može da probije led debljine do jedan metar.

Đidi je opremljen širokim spektrom opreme za istraživanje mora i dizajniran za obavljanje sveobuhvatnih zadataka posmatranja, uključujući analizu morskog leda, sprovođenje 3D studija vodnog tela, izvođenje geofizičkih istraživanja i praćenje atmosfere.

Suelong 2, ili „Snežni zmaj“, prvi je kineski ledolomac za polarno istraživanje i razbjanje leda koji je samostalno razvila Kina. To je takođe prvi brod na svetu koji koristi dvosmernu tehnologiju za razbijanje leda, omogućavajući mu da probije led dok se kreće napred i nazad uz pomoć pramca i krme.

Brod je prvi put učestvovao u kineskoj polarnoj ekspediciji 2019. godine i završio je 40. antarktičku ekspediciju zemlje u aprilu ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.