U trendu

Kineski stručnjaci uspostavili platformu za identifikaciju i korišćenje superiornih gena u divljem

Kineski istraživači uspostavili su platformu za otkrivanje, korišćenje i inovaciju superiornih gena iz germplazme divljeg pirinča, saopštila je Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS).

Studija, koju su zajednički sproveli istraživači sa CAAS-a i Škole za napredne poljoprivredne nauke Univerziteta u Pekingu, objavljena je u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications), prenosi Sinhua.

Obilne genetske varijacije divljeg pirinča su obezbedile rezervoar korisnih gena za uzgoj pirinča. Međutim, genom divljeg pirinča još nije sveobuhvatno procenjen.

Istraživački tim je koristio kineski obični divlji pirinač Y476, poznat po svojoj sveobuhvatnoj otpornosti, kao nosač za sastavljanje genoma hromozoma bez praznina sa haplotipom, po prvi put.

Istraživači su razvili dva seta linija za supstituciju segmenta hromozoma koristeći Y476 kao roditelja donora i kultivisan pirinač kao roditelja koji se ponavlja. Osim toga, uspostavili su platformu koja može efikasno i brzo otkriti superiorne gene u divljem pirinču.

Platforma će ubrzati istraživanje funkcionalne genomike divljeg pirinča i obezbediti napredne alate za korišćenje resursa germplazme pirinča i genetsko poboljšanje sorti pirinča, rekao je Jang Ć́ingven, istraživač iz tima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.