U trendu

Konjufca tvrdi da se u Srbiji ponovo obučava grupa za izvođenje napada na Kosovu

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je danas izjavio da kosovske institucije imaju „tačnu informaciju“ da grupa, koja je izvela napad na Banjsku u septembru prošle godine, vežba u Srbiji za izvođenje akcija na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednicom Skupštine Slovenije Urškom Klakočar Župančić izrazio zabrinutost zbog „destabilizujućih tendencija srpske države ka Kosovu“.

Dodao je da se „ne može govoriti o dobrosusedstvu i miru bez kažnjavanja počinilaca zločina u Banjskoj u Zvečanu“.

„Kosovo još čeka odgovor na svoju prijavu za prijem u EU jer je jedina zemlja u regionu koja nema taj status. Izrazio sam našu zabrinutost zbog destabilizujućih tendencija srpske države na Kosovu. Ne možemo govoriti o dobrosusedstvu i miru u regionu, a da počinioci ovog zločina (Bunjska) nisu kažnjeni. Zahvalio sam gospođi Župančić što je Slovenija među zemljama koje se zalažu za ukidanje mera (EU) protiv Kosova“, rekao je Konjufca.

„Šokantnom“ je nazvao izjavu Evropske unije da sa Kosova očekuju izveštaj o napadu u Banjskoj.

Rekao je i da je Srbija „favorizovana“ u procesu dijaloga, a „Kosovo dovedeno u nepovoljan položaj: i najmanji postupci koje je Kosovo preduzelo su kažnjeni od strane EU strože nego ikada, čak i više nego što je osudila napad na Banjsku“.

„Štaviše i poslednja reakcija bila je šokantna za nas, kada nam je rečeno da Kosovo još nije poslalo nikakav izveštaj o napadu na Banjsku. To je uvek bio izgovor za Srbiju i relativizacija njene odgovornosti za destabilizaciju regiona“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.