Konjufca: Uklanjanje paralelnih struktura sa severa korak za konsolidaciju državnosti Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je danas da je proces uklanjanja „paralelnih struktura“ Srbije sa severa Kosova predstavljalo neophodan korak za „konsolidaciju ustavnosti, državnosti i suvereniteta“.

Konjufca je rekao i da Kosovo „nije impresionirano pretnjama“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u vanrednom obraćanju prošlog petka zatražio formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), „slobodne izbore“ u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, povratak Srba sa severa u kosovsku policiju kao i povlašenje specijalnih snaga kosovske policije sa tog područja.

„Vučić pokušava da zaštiti one strukture kojih više nema, zapravo ugrožava Republiku Kosovo. Ne plašimo se, nismo zabrinuti jer su u tom delu zemlje institucije Kosova, postoje organi bezbednosti, političke institucije, opštine koje funkcionišu i izgubljena je šansa građana koji imaju drugačije mišljenje da učestvuju u političkom procesu“, izjavio je Konjufca.

Ocenio je da bi nametanje pitanja severa Kosova u dijalogu Beograda i Prištine „veoma loše završilo po Kosovo“.

„To nije opcija pokreta Samoopredeljenje. Da je na Kosovu stara politička opcija, siguran sam da bismo završili u pregovorima ali naša opcija je ustavnost po svaku cenu, pa i kroz korišćenje organa vladavine prava za uspostavljanje reda i zakona“, rekao je Konjufca.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com