Krokodil: Upad ruskih državljana u naše prostorije znači da se nasilnici osećaju sigurno

 Beogradsko Udruženje „Krokodil“ koje se bavi kulturom i radi na pomirenju na Zapadnom Balkanu i razumevanja u Evropi je danas saopštilo da prošlonedeljni upad ruskih državljana u prostorije tog udruženje znači da se nasilne grupe osećaju sigurno da ugrožavaju rad tog udruženja.

Udruženje pita ko i na koji način daje vetar u leđa i pruža zaštitu nasilnim grupama stranih državljana da ugrožavaju bezbednost građana Srbije.

Udruženje „Krokodil“ je saopštilo da je u petak, 20. septembra, grupa stranih državljana koji su govorili na ruskom jeziku, krišom ušla u prostorije tog udruženja i presekla vezice koje su držale zastavu Ukrajine.

To je, kako kažu, bio poslednji u nizu od preko trideset napada na kancelarije „Krokodila“ od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Razlika u odnosu na prethodne napade jeste to što su napadači ovog puta bili ruski državljani i fizički su ušli u radni prostor Udruženja, dok su tu bili zaposleni.

Cilj ovog upada bilo je izazivanje nesigurnosti i straha zaposlenih, smatra Udruženje.

Navedeno je da su nedelju dana ranije, u subotu, 14. septembra, takođe dvojica ruskih državljana uklonila zastavu Palestine s terase Udruženja „Krokodil“.

Pomoću snimaka kamera za nadzor je uočeno da se radi o istim ljudima koji su i ranije ulazili u kancelarije Udruženja gde se nekoliko ruskih državljana pre upada raspitivalo o radu Udruženja, te je „jasno da je u ovom slučaju reč o planiranoj i organizovanoj akciji“, piše u saopštenju.

Navedeno je da su neki od napadača imali odeću s nacionalnim simbolima Srbije a njihov predvodnik s likom Ratka Mladića.

Dodaje se da su zaposleni odmah posle upada pozvali policiju koja međutim „nije napravila ni zapisnik“.

Udruženje „Krokodil“ smatra da je taj upad direktna posledica neprocesuiranja sve učestalijih napada na organizacije civilnog društva i aktiviste, kao i posledica „organizovane kampanje mržnje – pozivanja na lov na veštice koji predstavlja izuzetno veliku opasnost za sve one građane Srbije koji nastoje da koriste svoje pravo na slobodu govora“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com