Maleni blizanci pande spremni za izlazak pred publiku

Prema zoološkom vrtu, mladunci su razvili prepoznatljive crno-bele šare, a njihova težina se povećala više od deset puta. Njihov prvi nastup za javnost zakazan je za 16. oktobar.

Kratko istezanje, veliki zev i malo meškoljenja da pronađu udobnije mesto… jednomesečni blizanci džinovskih pandi sa okruglim stomačićima punim hrane, spremaju se za još jedno dremanje.

Ovi neodoljivi mladunci prvi put će se susresti sa javnošću 16. oktobra, objavio je Zoološki vrt u Berlinu 27. septembra, prenela je Sinhua.

Zoološki vrt u Berlinu uživa u panda-euforiji još od 22. avgusta, kada je Meng Meng, 11-godišnja džinovska panda u zoološkom vrtu, donela na svet dve ženske bebe. Od tada su bliznakinje i njihova majka zbrinute u izdvojenom delu Panda vrta, skrivene od pogleda javnosti.

„Održavanje najviših standarda higijene i mirnog okruženja je ključno za mlade pande i njihovu majku tokom prvih nedelja. Zato je potrebno vreme pre nego što budu spremne za susret s javnošću,“ rekao je za Sinhuu biolog i kustos za pande Florian Siks.

To će se uskoro promeniti – počevši od 16. oktobra, posetioci će imati priliku da prate odrastanje dve male pande, potvrdio je zoološki vrt.

U nedeljama nakon rođenja, mladunci su stalno dobijali na težini. Prema zoološkom vrtu, mladunci sve više izgledaju kao „prave“ pande. Ne samo da su razvili prepoznatljive crno-bele šare, već im se telesna težina povećala više od deset puta. Sestre sada imaju skoro istu težinu, 1.694 i 1.650 grama.

Nedavno su premeštene iz inkubatora u svoj udoban „krevetić za pande“, što je označilo sledeći korak u njihovom razvoju.

„Dva mladunčeta se odlično razvijaju. Sada mogu da čuju i samostalno regulišu telesnu temperaturu. Stoga više nisu zavisni od toplih inkubatora“ ,izjavio je Siks.

„Presrećan sam što se oba mladunčeta tako dobro razvijaju i što ćemo uskoro moći da podelimo ovu radost sa našim gostima“, rekao je direktor Zoološkog vrta i Tierparka Andreas Knieriem. „Znamo iz brojnih upita da su mnogi obožavaoci pandi nestrpljivo iščekivali ovaj trenutak“, dodao je

Meng Meng je stigla iz Kine 2017. godine. U avgustu 2019, donela je na svet prve blizance pande u Nemačkoj- Men Siang i Meng Juan. Novi blizanci rođeni su nakon postupka veštačke oplodnje 26. marta, nakon intenzivnog posmatranja i pažljivih priprema međunarodnog tima stručnjaka.

Iako će proći još neko vreme pre nego što se blizanci pridruže svojoj majci, Meng Meng, u susretu s javnošću, njihov otac, 14-godišnji Điao Ćing, može se videti u zoološkom vrtu kako opušteno odmara ili uživa u bambusu. Kao što je tipično za muške džinovske pande, Điao Ćing ne učestvuje u odgajanju mladunaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com