Marsenić (Novi DSS): Srbija treba da proglasi okupaciju Kosova

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić ocenio je danas da je jedino rešenje za „kosovsku krizu“ da Srbija proglasi okupaciju Kosova i Metohije.

Marsenić je za list „Nova“ izjavio da Srbija mora jasno da pokaže da Kosovo smatra svojom južnom pokrajinom, koja ima položaj suštinske autonomije iz kog slede ustavne obaveze svih državnih organa da štite interese Srbije na Kosovu i Metohiji, u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

„Za Novi DSS su francusko-nemački sporazum i aneks iz Ohrida ništavni sporazumi i ne mogu proizvoditi pravne posledice, samim tim moraju biti odbačeni u celini“, kazao je on.

Izjavio je da, imajući u vidu kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija mora da proglasi okupaciju dela državne teritorije, čime bi pokazala da nikada neće prestati sa borbom za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti.

Govoreći o sednici na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, kojim se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora, Marsenić je ocenio da u srpskoj stručnoj javnosti postoji većinski stav da je projekat rudnika litijuma štetan za životnu sredinu, da će ugroziti budućnost, ne samo doline Jadra, već i mnogo šireg prostora u Srbiji.

„Isti stav u velikoj većini, imaju i građani Srbije kao i sve opozicione stranke. Zbog toga bi bilo važno da se taj zakon izglasa, ali imajući u vidu dosadašnje ponašanje poslanika Srpske napredne stranke od kojih će to zavisiti, ne mogu da kažem da sam optmista“, dodao je Marsenić.

Kako je kazao, ta sednica će proći kao i sve prethodne – „kao cirkuska predstava SNS“.

Dodao je i da je za Novi DSS trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora jedino ispravno rešenje.

Marsenić je govoreći o vraćanju obaveznog vojnog roka rekao da vlast tu temu koristi za skretanje pažnje sa grešaka i „zamazivanje očiju javnosti, pre svega zbog kraha kosovske politike“.

„Vraćanje vojnog roka jeste strateški važna odluka i Novi DSS se za nju dugo zalaže“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com