Mask poklanja po milion dolara dnevno Trampovim biračima, stručnjaci ukazuju na nezakonitost

Američki milijarder Ilon Mask najavio je da će do predsedničkih izbora u SAD poklanjati milion dolara dnevno nasumično izabranim registrovanim glasačima u Pensilvaniji, ali pojedini pravni stručnjaci ukazuju na potencijalnu nezakonitost tog poteza.

Mask, osnivač kompanija Tesla i Spejseks i vlasnik Iksa, najavio je da će svakog dana dodeljivati po milion dolara nekom od onih koji potpišu njegovu peticiju podrške pojedinim odredbama Ustava SAD, pod uslovom da su registrovani birači u Pensilvaniji, jednoj od šest saveznih država od kojih zavisi ishod izbora 5. novembra.

Peticiju je formalno pokrenuo Maskov Komitet za političku akciju „Amerika“, koji je osnovao u svrhu podrške predsedničkom kandidatu opozicione Republikanske stranke Donaldu Trampu, predsedniku SAD od 2017. do 2021. godine.

Maskov Komitet je pokrenuo peticiju za podršku pojedinim amandmanima na Ustav SAD – Prvom, koji štiti slobodu govora, i Drugom, koji štiti pravo na držanje i nošenje oružja.

Cilj Maska, koji je već donirao 75 miliona dolara kako bi pomogao Trampu da se vrati u Belu kuću, jeste da se birači koji podržavaju republikanskog kandidata registruju za glasanje na izborima, navodi Asošiejted pres.

Svojevrsna lutrija takođe treba da ohrabri potencijalne Trampove birače da se uključe u kampanju u poslednje dve nedelje pre neizvesnih izbora, na kojima mu je protivnik kandidatkinja vladajuće Demokratske stranke Kamala Haris, potpredsednica SAD.

Međutim, pojedini stručnjaci za izborno pravo postavili su pitanje zakonitosti Maskovog poteza.

Oni ukazuju da povezivanje isplate novca sa zahtevom da potpisnik peticije bude registrovan za glasanje predstavlja kršenje zakona. Prema mišljenju nekih stručnjaka, Maskova „nagradna igra“ je slična kupovini glasova i predstavlja kršenje federalnog izbornog zakona koji zabranjuje plaćanje građanima kako bi se registrovali za glasanje.

Pravnik koji se bavi pitanjem finansiranja kampanje Brendan Fišer rekao je za AP da se Maskov potez „približava zakonskoj granici“, zato što je registracija za glasanje preduslov da bi osoba stekla pravo na ček od milion dolara.

„Bilo bi malo sumnje u zakonitost da svaki potpisnik peticije sa sedištem u Pensilvaniji ispunjava uslove (za dobijanje novca), ali uslovljavanje isplate registracijom (za glasanje) verovatno je kršenje zakona“, naveo je Fišer.

Profesor političkih nauka na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije Rik Hasen ukazao je na zakon koji zabranjuje isplate osobama za glasanje ili za registraciju za glasanje.

„Ako bi samo plaćao ljude da potpišu peticiju, to bi moglo biti gubljenje novca. Ali u tome nema ništa protivzakonito. Problem je u tome što su jedine osobe koje imaju pravo da učestvuju u ovoj nagradnoj igri ljudi koji su registrovani za glasanje. I to ga čini nezakonitim“, rekao je Hasen za AP.

Sličan stav izneo je i guverner Pensilvanije, demokrata Džoš Šapiro, koji je Maskovu „lutriju“ opisao kao „duboko zabrinjavajuću“ i pozvao pripadnike agencija za sprovođenje zakona da „obrate pažnju“.

„Mislim da postoje stvarna pitanja o tome kako on troši novac u ovoj trci, kako crni novac teče, ne samo u Pensilvaniju, već očigledno sada i u džepove njenih građana. To je duboko zabrinjavajuće“, rekao je Šapiro za En-Bi-Si.

Na skupu na kojem je najavio nagradu, Mask je više puta ponovio niz neistina povezanih sa Trampovom kampanjom, navodi Gardijan.

Tvrdio je da je Ustav SAD „bukvalno napadnut“, širio je lažne tvrdnje o glasačkim mašinama i rekao da bi poraz Trampa na novembarskim izborima mogao da dovede do kraja američke demokratije.

„Bojim se da ćemo, ako Tramp ne pobedi, imati jednopartijsku državu koja će biti kao Kalifornija, ali zapravo gora“, kazao je Mask.

Mnogi od prisutnih postavljali su pitanja o Maskovim poslovima ili njegovim stavovima o budućnosti veštačke inteligencije, a neki su pitali i da li treba da zasnuju porodice.

Na pitanje da li će razmotriti da bude kandidat na predsedničkim izborima 2028. godine, Mask je rekao da neće – zbog toga što ne želi taj posao, ali i zato što Ustav SAD ne dozvoljava kandidaturu osobama rođenim izvan te zemlje. Mask je rođen u Južnoj Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com