Mickoski u Briselu: Ne možemo više da prihvatamo ultimatume i nova poniženja

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas da je u Briselu poručio da njegova zemlja više ne može da prihvata ultimatume i da evrointegracija mora da se temelji na dostignućima, a ne na bilateralizaciji.

Mickocki je rekao da je to kazao na radnom ručku za lidere zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i njegovom sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Ono što sam tu mogao da kažem jeste da proces integracije u Evropsku uniju, kako za nas tako i za region, mora da bude zasnovan na procesu koji će vrednovati dostignuća, a ne na bilateralizaciji, odnosno bilateralnim pitanjima koja će biti odlučujući faktor“, rekao je Mickoski, a prenala Vlada u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je njegova zemlja žrtva bilateralnih problema, odnosno bilateralnog pretpristupnog procesa, skoro dve i po decenije nakon što je započela proces integracije i potpisala Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

„I ono što sam tamo rekao je da se sada borimo da započnemo pregovore u kojima ćemo ojačati institucije i obogatiti kapacitete. Ne govorimo o punopravnom članstvu unutar EU. Zbog bilateralnih pitanja, koja su povezana još od srednjeg veka, mi ne možemo da se razvijamo kao država za 21, 22. vek, a kamoli da govorimo o nečemu više“, rekao je Mickoski.

Istakao je da je na današnjim sastancima u Briselu još jednom potencirao da Skoplje ne može više da prihvata ultimatume i da ne može da prihvati princip „oni su tu (Bugarska), ti si napolju, ako želiš da budeš tu, moraš to da prihvatiš“.

„A s druge strane, kažu nam da postoji želja da kao država budemo članica Evropske unije. Moj odgovor na tu tezu je, ako postoji volja, onda postoji i način. Ovde smo da budemo konstruktivni, da ostanemo fokusirani na ispunjenje ovog strateškog cilja. Ostajemo fokusirani na predlaganje rešenja, a ako postoji volja, postoji i način“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Napomenuo je da je tokom ručka, jedan od prisutnih napomenuo da je potrebno žrtvovati u ovom procesu integracije regiona u Evropsku uniju.

„Ja sam samo naglasio da bi pravljenje žrtve mogla biti dobra reč za nas i politički korektna reč, jer smo bili žrtva mnogih poniženja u prošlosti. Požrtvovanost je nešto drugo. Ali, mi smo mnogo puta bili poniženi“, rekao je Mickoski.

Premijer Severne Makedonije je podsetio da je njegova zemlja u ime evropskih vrednosti promenila zasstavu, da je promenila novčanice, da je menjala Ustav nekoliko puta.

„Šta sve mismo uradili da pokažemo da zaista želimo da budemo deo evropske porodice. I kad mi neko kaže da je to pravilo rule of unanimity, ili pravilo jednog glasa. Ma molim vas, to je ultimatum“, rekao je premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com