Mickoski u Salcburgu: Severna Makedonija blokirana iracionalnim sporom sa Bugarskom

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas na Evropskom samitu u Salcburgu da je njegova zemlja „blokirana jednim iracionalnim i bilateralnim sporom“ sa Bugarskom.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Mickoski je istakao da proces evropske integracije Severne Makedonije „predugo traje, opterećen mnogim detaljima koji povećavaju frustracije i nezadovoljstvo vođenjem čitavog procesa“.

„Iz inostranstva kao država često smo dobijali samo reči, a ne dela. Nedostaju rezultati, imamo samo obaveze. I kako je vreme prolazilo, frustracija je rasla među ljudima, zašto sada opet imamo drugi uslov, još jedno ograničenje… I sada moram da stanem pred svoje građane i kažem: pogledajte, dragi sugrađani, moji studenti, moramo ponovo da menjamo Ustav“,  rekao je premijer Severne Makedonije.

Istakao je da se Bugarska „do sada oglušila o 14 presuda Suda za ljudska prava u Strazburu za registraciju udruženja Makedonaca koji žive na tim prostorima, dok istovremeno traži uključivanje Bugara u makedonski ustav, što pokazuje da postoji nedostatak volje da se stavovi približe“.

Premijer Severne Makedonije je naglasio da čak i ako Bugari budu stavljeni u Ustav, niko ne garantuje da je to poslednji uslov Sofije za ispunjenje neke obaveze i da za šest meseci ponovo neće biti traženo još nešto.

„Mi smo posvećeni pronalaženju rešenja i aktivnom dijalogu. Jedno od rešenja je, naravno, da se primeni formula koja je već primenjena u Prespanskom sporazumu (sa Grčkom) za odloženo delovanje, tačnije da u momentu kada uđemo u Evropsku uniju, te odluke postaju aktivne, što naravno predstavlja zaštitni mehanizam protiv kasnijih uslova“, rekao je Mickoski na 20. Evropskom samitu u Salcburgu posvećenom Evropskoj uniji i reformama.

Severna Makedonija je u julu 2022.  formalno počela „prvu fazu“ pregovora sa EU, ali da bi prešla u „drugu fazu“ i počela da otvara poglavlja mora da uvede Bugare u Ustav, što je stranka Mickoskog VMRO DPMNE od tada dosledno blokirala.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je u Briselu, 19. septembra, kao rešenje ponudio odloženo dejstvo ustavnih izmena, koje bi počele da važe kad Severna Makedonija zatvori pregovore, ali da nije naišao na razumevanje za taj predlog.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com