Milanović: Crna Gora ne bi trebalo da deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Tivtu da Crna Gora ne bi trebalo da deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu dodajući da je Hrvatska sledbenica antifašizma a ne Nezavisne države Hrvatske.

Milanović je to rekao na konferenciji za novinare posle samita Procesa Brdo-Brioni, upitan da li smatra pametnim postupanje pojedinih ministara u hrvatskoj vladi i porukama koje šalju Crnoj Gori nakon usvajanja rezolucije o logorima iz Drugog svetskog rata u crnogorskoj skupštini.

„Ova epizoda je možda dobar primer kako se ne treba petljati u neke teme, koje su pre svega hrvatske unutrašnje teme, pa tako i prema drugoj strani. Ne znam šta je trebalo crnogorskom parlamentu, toj tankoj većini, za koju znamo kako je nastala. To je obična tanka većina, u kojoj je polovina onih koji su za to digli ruku u stvari protiv toga“, rekao je Milanović.

Kazao je da vidi da u crnogorskom parlamentu 60 poslanika pitanje o Jasenovcu tumači na racionalan način.

„Treba pustiti druge da žive, dati im daha da žive…“, dodao je.

Crnogorski parlament je 28. juna usvojio rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mauthauzen i Dahau iz Drugog svetskog rata.

Hrvatska je oštro reagovala i upozorila da to može ugroziti evropski put Crne Gore, a trojicu prosrpskih političara proglasila nepoželjnim osobama u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com