Ministar Đurić sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Zijade o stanju na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom UNMIK Karolin Zijade o situaciji na Kosovu i predstojećoj redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK.

Đurić je, tom prilikom, naglasio da Srbija UNMIK vidi kao ključni faktor za delovanje međunarodnog prisustva na Kosovu i da podržava njegovo kontinuirano angažovanje u neizmenjenom i nesmanjenom kapacitetu, saopštilo je ministarstvo.

Šef srpske diplomatije je istakao značaj blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN „na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva“.

„Priština  otvoreno odbija međunarodne pozive da izvrši deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije, odakle se Srbi od juna 2023. godine masovno iseljavaju“, kazao je Đurić.

On je dodao da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN biti prilika da se ukaže na „težinu aktuelne situacije na Kosovu i ugrožavanje prava Srba u pokrajini“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com