Nemačka: Uhapšen osumnjičeni za planiranje napada na izraelsku ambasadu

Nemačke vlasti uhapsile su čoveka za koga se sumnja da je povezan sa ekstremističkom grupom Islamska država (ID) kao i da je planirao napad na ambasadu Izraela.

Muškarac je uhapšen juče u Bernauu, gradu nedaleko od Berlina.

„Naši bezbednosni organi reagovali su na vreme kako bi osujetili moguće planove za napad na izraelsku ambasadu u Berlinu. Ovo pokazuje da je zaštita jevrejskih i izraelskih institucija u našoj zemlji od vitalnog značaja“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Nemačka novinska agencija DPA javila je da se očekuje da će osumnjičeni danas biti izveden pred istražnog sudiju najvišeg suda u zemlji, Saveznog suda pravde u Karlsrueu.

Ambasador Izraela Ron Prosor zahvalio je nemačkim vlastima „što su obezbedile ambasadu“, prenela je agencija.

Vest o ovom slučaju prvo je stigla iz lista Bild, koji je izvestio da je teško naoružana elitna policijska jedinica upala u stan osumnjičenog u Bernauu, kao i da je policija upala u stan u zapadnom nemačkom gradu Sankt Avgustin u vezi sa istim slučajem.

Bild je izvestio da su nemačke vlasti reagovale nakon što su primile dojavu od neimenovane strane obaveštajne agencije.

„Delujmo sa najvećom budnošću i pažnjom s obzirom na veliku pretnju koju predstavlja islamističko, antisemitsko i antiizraelsko nasilje“, rekla je Fezer.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com