Nenad Živković: Novinari koji ukazuju na probleme su meta, na nama je da pružimo otpor

Urednik portala Pančevo SiTi Nenad Živković istakao je večeras u Novom Sadu da su neophodni umrežavanje u medijskoj zajednici, posebno lokalnih medija, i spremnost na rizike da bi se odbranili profesija i slobodno novinarstvo.

Na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Živković je rekao da „treba da napravimo neku vrstu oklopa neprobojnog za mrzitelja slobode izražavanja. Zato moramo biti spremni na rizike. Inače smo laka pojedinačna lovina“.

Večeras je predstavljen izveštaj o značaju lokalnog informisanja i poboljšanju ambijenta za rad novinara u lokalnim multetničkim sredinama gde su oni često izloženi diskriminaciji, pretnjama i pritiscima.

On je kazao da je medijska scena u Pančevu takva da ne postoji komunikacija novinara i „medijskih radnika“, te da u takvim okolnostima novinari koji se „ne uklapaju“ u pacifikovanu medijsku sliku, bivaju izloženi pritiscima, napadima, uvredama i toksičnim kampanjama.

„Pančevo SiTi takođe je izložen pritscima i SLAPP tužbama. Jer, oni koji ukazuju na probleme su meta. Na nama je da takvoj vrsti nasija pružimo otpor, da jačamo odnose među redakcijama, da redovno razmenjujemo informacije“, rekao je Nenad Živković.

NDNV je na tribini predstavilo godišnji izveštaj o diskriminaciji i drugim vrstama pritisaka i pretnji kojima su izloženi lokalni novinari. Naslov izveštaja je „Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku“.

NDNV je analizu pripremilo na osnovu jednogodišnjeg monitoringa izveštaja Mreže poverenika koji su u periodu od avgusta 2023. do avgusta 2024. beležili slučajeve diskriminacije, pritisaka i pretnji kojima su bili izloženi lokalni novinari iz deset multietničkih sredina.

Izveštaji poverenika NDNV-a nedvosmisleno upućuju na zaključak da su glavni generatori diskriminacije novinara u Srbiji javni funkcioneri i zvaničnici vladajućih političkih stranaka.

Glavna i odgovorna urednica Autonomije Branka Dragović je kazala da su lokalni novinari koji odgovorno rade svoj posao, ključni za kvalitetno informisanje građana, kontrolu vlasti i zaštitu ljudskih prava, a i da izostaje razumevanje i solidarnost zajednice sa lokalnim novinarima.

„I medijska scena je centralizovana. Medijska zajednica takođe treba da iskaže više solidarnosti i pomogne lokalnim medijima i novinarima da budu vidljiviji i da se uključe u kreiranje medijske strategije i prateće regulative“, poručila je ona.

Dalibor Stupar iz NDNV-a je rekao da je novinarima u manjim sredinama mnogo teže nego u većim gradovima, jer su njihovi problemi manje vidljivi široj javnosti.

„Nedostavljanje informacija organa javne vlasti utiče na rad novinara, a dodatnim pritiscima i etiketiranjem nezavisnih novinara vlast kreira odijum javnosti prema njima, namerno se urušava kredibilitet tih novinara. I na kraju građani imaju pogrešnu percepciju“, ukazao je Stupar.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com