Niška opozicija traži vanrednu sednicu gradske skupštine

Odbornici opozicije predali su danas Skupštini grada Niša zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj će se razmatrati razrešenje predsednika Skupštine grada Niša Igora Novakovića, trošenje budžetskih sredstava, izveštaj Državne revizorske institucije i predlog za trajnu zabranu istražnih bušenja kod izvorišta „Studena“.

To je danas agenciji Beta potvrdila odbornica koalicije „Biramo Niš“, advokatica Ana Eraković.

Prema njenim rečima, na dnevnom redu sednice čije zasedanje opozicija traži trebalo bi da se nađu četiri značajne tačke.

„Pored razrešanja predsednika Skupštine grada, naš zahtev je da Skupština razmatra i izveštaj Državne revizorske institucije o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Niša za 2023. godinu“, izjavila je Eraković koja je u ime niške opozicije predala zahtev.

Zahtev opozicije je, dodala je Eraković, da se na dnevnom redu vanredne sednice nađe i osnivanje Anketne komisije radi utvrđivanja činjenica, okolnosti i odgovornosti nosilaca izvršne vlasti u trošenju budžetskih sredstava grada od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

„Naš zahtev je da posebna tačka dnevnog reda bude razmatranje predloga za trajnu zabranu dodele istražnih prava za geološka istraživanja i rudarenje kraj izvorišta ‘Studena’ u zoni Specijalnog rezervata prirode prvog i drugog stepena zaštite“, istakla je Eraković.

Ona je kazala da je po Poslovniku o radu Skupštine grada predsednik Skupštine obavezan da u roku od sedam dana, od podnošenja zahteva, zakaže održavanje sednice, a u roku od 15 dana sednica treba da bude održana.

„Ukoliko se Novaković ogluši o te odredbe Poslovnika o radu, a pretpostavljamo da hoće, onda podnosioci mogu sami da sazovu sednicu Skupštine i odlučuju ko će da njome predsedava. Sekretar i stručna služba dužni su da pomognu u organizovanju sednice“, istakla je Eraković.

Odbornici opozicije su na konferenciji za medije održanoj 18. oktobra zatražili od predsednika Skupštine grada Niša Igora Novakovića da podnese ostavku i najavili da će, ukoliko to ne učini zatražiti hitnu sednicu i njegovo razrešenje.

Oni su naveli da su razlozi za smenu Novakovića brojni, poput neprimerenog vođenja sednice i nepripremanja sednice u skladu sa zakonom, ali da je „kap koja je prelila čašu – napad i targetiranje“ novinara nezavisnih medija i predstavnika organizacija civilnog sektora.

Novaković je na svom Fejsbuk profilu naveo imena novinara i predstavnika civilnog sektora, njihove podatke iz ličnih karata i profesionalne biografije, nakon što je objavljen tekst u kome je rečeno da se njegovo ime nalazi na spisku radnika koji će moći da dobiju pomoć iz gradskog budžeta zbog neisplaćenih zarada.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com