Novi Sad: Studenti grupe STAV fizički napadnuti uoči izbora za Studentski parlament

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistkinja neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić nalaze se u Urgentnom centru nakon što su fizički napadnuti od strane nepoznatih lica i privatnog obezbeđenja zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Oni trenutno čekaju pregled kod specijaliste kako bi se urtvrdila težina povreda.

Kako je za Betu ispričao Đurić, incident se desio ujutro oko šest časova kada su studenti i aktivisti grupe STAV došli pred zgradu Rektorata u kojoj bi danas trebalo da bude održan drugi krug izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje ovi studenti smatraju nelegitmnim jer učestvuje samo jedna lista.

Tu su primetili grupu od tridesetak u crno obučenih mladića, sa maskama, kačketima i maskama, koji su bacili šok-bombu studentima pod noge, dodao je Đurić.

„Oni su onda počeli da se guraju sa nama, da nas udaraju, a napali su čak i službeno lice, policajca“, rekao je Đurić.

Mila Pajić i on su se našli između obezbeđenja Rektorata i tih nepoznatih momaka u crnom koji su pokušali da uđu u Rektorat, tako da su studenti napadnuti sa dve strane.

„Ja sam pao, pa sam se pridigao, da bih zatim dobro udarac u noge. Jedan čovek mi je izbio telefon iz ruke i udario me, bilo je prilično oštro sa njihove strane“, ispričao nam je Đurić.

Policiju su zvali čim je bačen topovski udar, ali je ona stigla tek sat i po kasnije, naveo je Đurić.

„Nakon pregleda u Urgentnom centru vratićemo se tamo i pozvaćemo građane da dođu pred zgradu Rektorata, da se brani autonomija Univerziteta i da se građani, građanke, studenti, svi jednostavno brane od Srpske napredne stranke i njihovih batinaša“, naveo je Đurić.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje su više puta blokirali studenti iz organizacije STAV koji tvrde da su izbori nelegitimni jer na njima nastupaju samo predstavnici liste Saveza studenata, zakazani su ponovo za danas, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta.

Studenti iz grupe STAV su letos tokom dve sedmice blokirali zgradu Rektorata, kako bi sprečili održavanje izbora.

Blokada rada Rektorata je počela jer je bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com