Odlazeći šef NATO-a upozorava Evropljane i Amerikance na opasnost od ‘izolacionizma’

 Evropljane i Amerikance na iskušenje „izolacionizma“ upozorava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u oproštajnom govoru koji će održati danas, pred svoj odlazak sa čela Aijanse u oktobru.

Posle deset godina na čelu te organizacije bivši norveški premijer napušta tu funkciju, a na njegovo mesto dolazi bivši holandski premijer Mark Rute.

„Glasovi su se digli sa dve strane Atlantika koji pozivaju Ameriku i Evropu da idu različitim putevima… izolacionizam neće garantovati bezbednost nikome“, piše u govoru Stoltenberga čije delove je objavio NATO.

„Koncentrisati se na kratkoročne nacionalne interese na uštrb dugoročne saradnje neće biti za našu dobrobit“, upozorava Stoltenberg. 

Predsednički kandidat američkih republikanaca Donald Tramp više puta je kritikovao evropske saveznike SAD da su „loše platiše“ i čak pretio da će ih, ako ne doprinesu dovoljno finansiranju Alijanse, prepustiti samima sebi ako i njih napadne Rusija.

„Značaj Atlantskog saveza doveden je u pitanje. On se nazivao podeljenim, zastarelim, ‘u moždanoj smrti’. Ali realnost je da je NATO snažan i važniji nego ikad“, poručuje Stoltenberg u svom poslednjem govoru kao generalni sekretar organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com