U trendu

Omer Karabeg dobitnik nagrade ‘Živorad Kovačević’

Novinar Radio Slobodne Evrope Omer Karabeg ovogodišnji je dobitnik nagrade „Živorad Kovačević“ za doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Nagradu dodeljuju Evropski pokret u Srbiji, Centar za regionalizam i Panevropska unija Srbije.

Karabeg je na uručenju nagrade u Beogradu izjavio da je ideja emisije Most, koju već 30 godina priprema na Radiju Slobodna Evropa, bila da spaja ljude iz svih delova bivše Jugoslavije i pored rata, ratne propagande i širenja netrpeljivosti i mržnje.

„Nisam verovao da je to moguće, probao sam i pokazalo se da je i u najgorim i najopasnijim vremenima ima ljudi koji su spremni na dijalog. U Mostu sam tražio i tražim ono što spaja ljude na ovom prostoru jer sam duboko uveren da su tolerancija i uvažavanje drugog nešto što nam najviše nedostaje“, rekao je on.

Dodao je da je u redakciji Radio Slobodna Evropa u Minhenu mala grupa novinara iz svih delova Jugoslavije, „koja se u to vreme raspadala“ osnovala redakciju na jugoslovenskim jezicima.

„Most je na neki način i bio izraz mog nemirenja sa činjenicom da se zemlja koja mi je bila i ostala domovina raspala. I danas se dobro osećam dok radimo, svaki čas zovem Sarajevo, Prištinu, Beograd, Zagreb, Skoplje, Podgoricu, razgovaram sa ljudima i nekako imam utisak da je ipak nešto ostalo od one moje domovine koju su već davno sahranili“, rekao je Karabeg.

Predsednik Evropskog pokreta i direktor agencije Beta Radomir Diklić uručio je nagradu i čestitao Karabegu u ime Evropskog pokreta i svih novinara koji „cene profesionalni odnos prema profesiji“.

„Omere, ja moram da ti kažem da ti kao tvoj kolega i novinar zavidim što si napravio, čini mi se, životno delo. Za novinara nema veće satisfakcije nego da ga citiraju i oni koji vole to što piše i oni koji koji ne vole“, rekao je Diklić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio da je da je Most pokrenut 1994. godine kao prva regionalna emisija nastala u jeku rata kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije.

„Cilj je bio da se proveri da li se i pored rata i ubitačne propagande koja je širila mržnju i pored satanizacije svega što nije naša nacija, vera, pleme, može voditi dijalog, činilo se da je to nemoguć poduhvat. Most na izvestan način predstavlja svedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogući i u najtežim ratnim vremenima, kao i da mržnja i ksenofobija nisu prirodno stanje na prostoru Zapadnog Balkana kao što su tvrdili ideolozi rata“, rekao je Popov.

Istakao je još da je do sada emitovano više od 1.300 emisija, a u njima je učestvovalo više od 2.000 ličnosti sa područja bivše Jugoslavije.

Priznanje „Živorad Kovačević“ se dodeljuje za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli dobrosusedskim odnosima Srbije i regionalnoj saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.