Opozicija traži razrešenje v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Poslanici opozicije u Skupštini Vojvodine uputili su danas zahtev Pokrajinskoj vladi za razrešenje v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) Milene Tabaković zbog učešća u „skrivanju informacija“ o kvalitetu pijaće vode u Novom Sadu.

Predstavnici opozicije su na konferenciji za novinare u Novom Sadu zatražili i raspisivanje javnog konkursa za tu funkciju i da u skladu sa zakonom i svim drugim procedurama i normama bude imenovano neko drugo lice, koje ispunjava sve propisane uslove.

Pokrajinski poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Milan Vasiljević ocenio je da Milena Tabaković, ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, nije postavljena na tu funkciju „samo zbog nepotizma, već i sa konkretnim zadacima da malo zamuti situaciju sa kvalitetom pijaće vode“.

On je optužio v.d. direktorku Instituta za javno zdravlje Vojvodine da radi „samo u interesu Srpske napredne stranke, a ne u interesu javnosti“.

„U članu 17. Statuta Instituta za javno zdravlje Vojvodine piše da lekar može biti direktor Instituta ali samo onda ako je lekar specijalista iz oblasti koja spada u delatnost rada Instituta, što gospođa nekvalifikovana za ovu funkciju svakako nije iz razloga što je stomatolog“, naveo je Vasiljević.

Ocenio je da je ona nakon postavljenja na čelnu funkciju Instituta bila „vinovnik u skrivanju informacija“ koje se tiču života i zdravlja ljudi, odnosno oko 400.000 Novosađana koji su konzumirali pijaću vodu u kojoj je po navodima nadležnih, tokom avgusta potvrđeno prisustvo valjkastih crva.

Branislav Ristivojević iz poslaničke grupe Novi DSS-POKS-NADA ocenio je da je u pitanju čist nepotizam, kao i da Milena Tabaković nije smela da prihvati tu funkciju „jer stručnjak ne bi sam prihvatio da radi posao kojem nije dorastao“.

Dodao je da osnovni cilj opozicije nije nečija smena, već da se vlast natera da sistem funkcioniše onako kako treba da funkcioniše.

„To znači da javna komunalna preduzeća proizvode čistu vodu, druga stvar je da informisanje građana o stanju zdravlja i životne sredine bude onako kako to propisuje i Krivični zakonik“, rekao je Ristivojević.

On je kazao da je opozicija tražila podatke o kvalitetu vode za svaki dan u avgustu, pošto su prethodno dobili zbirne rezultate za ceo mesec.

„Sada tražimo za svaki dan u avgustu, da bi se pokazala vremenska dinamika kada je u pitanju ovo zagađenje vode“, rekao je Ristivojević.

Najavio je i da će tražiti da se ubuduće svakodnevno objavljuju podaci o kontroli vode.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com