U trendu

Orban u Kijevu: Hitan prekid vatre doveo bi do ubrzanja mirovnih pregovora

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas nakon sastanka u Kijevu da je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog zamolio da razmotri hitan prekid vatre koji bi doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom u nijom, Orban je iznenada doputovao u Kijev uprkos tenzijama zbog veza Budimpešte sa Moskvom i protivljenja pomoći Ukrajini.

„Cilj mađarskog predsedavanja EU je da doprinese rešavanju izazova koji su pred Evropskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev“, napisao je Orban na Fejsbuku ispod fotografije na kojoj se rukuje sa Zelenskim.

Orban je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Zelenski je nakon zajedničke konferencije za štampu sa mađarskim liderom na Iksu napisao da je sa Orbanom razgovarao o trgovini, prekograničnoj saradnji, infrastruktiri i energetici.

„Razgovarali smo i o svemu što utiče na živote naših ljudi i u Ukrajini i u Mađarskoj. Sadržaj našeg dijaloga o svim ovim temama danas može da bude osnova za novi bilateralni dokument naših zemalja, koji će regulisati sve naše odnose, biti zasnovan na recipročnom pristupu bilateralnim odnosima Ukrajine i Mađarske i omogućiti našim narodima da uživaju sve prednosti jedinstva u Evropi“, napisao je ukrajinski predsednik.

Iznenadnu posetu Kijevu od strane mađarskog premijera, koji se smatra bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prokomentarisao je Kremlj navodeći da nema nikakva očekivanja od sastanka.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kazao je da je Mađarska je preuzela predsedavanje Savetom EU i da „očigledno mora da obavlja svoje dužnosti“, prenela je ruska agencija TASS.

„Zato mislim da će u ovom konkretnom slučaju fokus biti na Orbanovim obavezama u pogledu interesa Brisela a ne na nacionalnim interesima Mađarske“, kazao je Peskov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.