Oreg (PSG): Kabinet ministarke Macure fingira konkurse, reakcije na kritike NVO podsećaju na Vulina

Poslanica Pokreta slobodnih građana (PSG) Anna Oreg ocenila je danas da kabinet ministarke bez portfelja zadužene za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama ne traži sistemska rešenja za probleme iz tih oblasti, već „fingira konkurse“, a da reakcije na kritike nevladinog sektora podsećaju na nekadašnjeg ministra Aleksandra Vulina. 

Oreg je na taj način u saopštenju reagovala na tvrdnje grupe nevladinih organizacija „OKO“, da je konkurs koji je Tatjana Macura raspisala nemoguć zbog „neverovatno kratkog roka za realizaciju od svega 12 dana i uslova koji u poslednji plan stavljaju stručnost i prethodni rad na sličnim projektima“.

Ocenila je da reakcija ministarke na kritike civilnog sektora u vezi konkursa za dodelu sredstava za projekte čiji je cilj sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja govori da je ministarka „namerila da se obračuna s neposlušnima, umesto da odgovori na pitanje kako se krnjavim konkursom, koji smrdi na korupciju, rešava ogroman problem u državi“.

„Takve reakcije iz kabineta neodoljivo podsećaju na Vulinove sumnjive radnje dok je bio ministar za rad 2014. godine, kada je na isti način raspisao pa povukao konkurs sličnih zahteva i karakteristika. Kada su se NVO pobunile, optužio je praktično ceo nevladin sektor za kriminalizaciju konkursa koji je tada dodeljivao sredstva za unapređenje sistema socijalne zaštite. Ostaje nada da ministarka Tatjana Macura ipak nije odlučila da krene Vulinovim stopama, inače će i ovaj novac završiti u budžetu za neku drugu namenu, a pomoć ranjivim grupama ostati samo mrtvo slovo na papiru“, kazala je Oreg.

Ona je podsetila ministarku da je PSG predložio sistemska rešenja „koja su završila u njenoj fioci“, dodajući da je Skupštini Srbije lično podnela predlog izmene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojim se predviđa da se licima kojima je policija već izrekla zabranu prilaska žrvti nasilja, automatski dodeli GPS narukvica koja informiše MUP kada se nasilnik približi žrtvi bliže od mesta koje je naznačeno u rešenju.

„Krajnje je neodgovorno i neozbiljno da se ne razmotri ovakav predlog, u zemlji koja godišnje doživi u proseku 30 femicida, samo zato što dolazi od opozije. Umesto toga, raspisuje se konkurs koji je od starta osuđen na neuspeh, i još jedan znak da ova vlada ne radi u interesu građana Srbije. Zato, vrlo iskusno troši novac istih tih građana, preraspoređujući budžetska sredstva po sopstvenom nahođenju“, dodala je Oreg.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com