Pištaljka: Ustavni sud odbio da zaštiti uzbunjivača Borka Josifovskog

Portal „Pištaljka“ saopštio je danas da je Ustavni sud Srbije posle četiri godine odlučio da, bez rasprave, odbaci žalbu lekara i uzbunjivača, bivšeg direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu Borka Josifovskog koji je ukazao „da pojedini lekari Hitne pomoći pacijente na samrti nisu reanimirali i da su adrese umirućih pacijenata prodavali privatnim pogrebnim preduzećima“.

„Pošto je obelodanio nedozvoljene radnje lekara, uzbunjivač Borko Josifovski, doktor medicinskih nauka i stručnjak za urgentnu medicinu, ekspresno je smenjen sa mesta direktora beogradske Hitne pomoći. Dve godine kasnije je i otpušten. Zbog šikaniranja i pretnji, bio je prinuđen i da napusti zemlju u jednom periodu. Posle uzbunjivanja, doktor Josifovski nikada više nije dobio posao u državnim zdravstvenim ustanovama“, navodi Pištaljka.

Dodaje da otkrića Josifovskog, koja su čitavu deceniju kasnije „potvrđena istraživanjem novinarsko-advokatskog tima Pištaljke, koja je jedina do kraja istražila taj slučaj, što je kasnije potvrdio i Viši sud u Beogradu kada je presudio u korist Josifovskog, nikada nisu detaljno ispitali ni Ministarstvo zdravlja, ali ni tužilaštvo, policija i Agencija za sprečavanje korupcije“.

Kako piše „Pištaljka“, presudu Višeg suda u Beogradu, kojom se potvrđuje da su državne istitucije vršile odmazdu prema uzbunjivaču Josifovskom, preinačio je Apelacioni sud u Beogradu.

„Taj sud je smatrao da, iako je postojala odmazda prema uzbunjivaču, u trenutku donošenja presude nije bilo moguće ukinuti odluke o otkazu koji je Josifovski dobio i time ispraviti učinjenu nepravdu, mada otkaz nije bio jedina, a sigurno ne ni najgora posledica odmazde koju su državne institucije sprovele nad ovim uzbunjivačem, i uprkos činjenici da tužbom nije ni traženo njegovo vraćanje na posao jer je u međuvremenu on otišao u penziju“, naveo je taj portal.

Dodao je da je tu odluku apelacije potvrdio i Vrhovni sud, posle čega je advokatski tim Pištaljke u ime Josifovskog podneo žalbu Ustavnom sudu Srbije.

„Posle četiri godine, odlukom Malog veća Ustavnog suda koje su činili predsedavajuća sudija Gordana Ajnšpiler Popović i sudije Vesna Ilić Prelić i Vladan Petrov, suđenje po tužbi Borka Josifovskog u Srbiji je okončano u korist države. Zahtev uzbunjivača za pravdom Ustavni sud je odbacio ‘kao očigledno neosnovan'“, navela je „Pištaljka“.

Kako navodi taj portal, svoju odluku sudije Ustavnog suda su obrazložile time da uzbunjivač, po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, ima pravo da tuži samo neposrednog poslodavca i da ignorisanje uzbunjivačkih prijava i nepostupanje po njima ne predstavlja štetnu radnju.

„Takođe, Ustavni sud je izbegao da razmatra smenu Josifovskog i njegov otkaz kao štetnu radnju zbog uzbunjivanja“, stoji u tekstu Pištaljke.

Kako piše taj portal, suđenje po tužbi Borka Josifovskog započelo je 2016. godine, da bi 2018. godine on dobio presudu u svoju korist, tada je Viši sud u Beogradu presudio da je Josifovski trpeo odmazdu time što je smenjen i otpušten, kao i time što njegovi navodi nisu ispitani.

„Ovu presudu Apelacioni sud u Beogradu kasnije je preinačio i utvrdio da uzbunjivač nema pravo na zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Posle Vrhovnog kasacionog suda, koji je potvrdio presudu apelacije, sada se i Ustavni sud pridružio onim državnim organima koji su uzbunjivaču uskratili njegova prava“, dodala je Pištaljka.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com