Plenković oštro kritikovao Milanovića zbog izjave o Vučiću

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da oni koji govore da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dubrovniku imao „svoj šou“ prate narativ srpskih tabloida.

On je tako u Pafosu na Kipru odgovorio predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću koji je ranije danas rekao da je samit Ukrajine i jugoistočne Evrope u Dubrovniku bio je šou Aleksandra Vučića koji tamo nije trebalo da bude pozvan.

Plenković je pritom propitkivao da li Milanovićevu „kampanju dezinformisanja“ potencijalno finansiraju Rusi, prenela je agencija Hina, a optužio ga je i da želi da svrsta Hrvatsku uz „Rusiju, Belorusiju i Srbiju“.

„Niko ko je bio na samitu, osim hrvatskih medija, nije to tako doživeo (kao Vučićev šou) niti je to tako bilo“, rekao je hrvatski premijer.

Osvrnuvši se na Milanovićevu izjavu da je Vučić predsednik države koja i dalje ima direktne veze s Moskvom, ne uvodi joj sankcije i ima neki svoj put, Plenković je rekao da je dubrovački skup bio uspešan, kao i njegova završna deklaracija.

„Kad je reč o formulacijama o deklaraciji, one prvi put u ovom formatu pozivaju na važnost zajedničke i sigurnosne politike EU-a kao i na mere, measures na engleskom, koje EU usvaja. U jeziku EU-a podrazumevaju se i restriktivne mere, što je naziv za sankcije“, rekao je Plenković.

Fantastični, brilijantni, veliki umotvorni savetnici Milanovića i on sam to ne znaju pročitati u deklaraciji, ocenio je Plenković i dodao da se Vučić usprotivio jedino njegovoj izjavi na početku skupa da je Hrvatska bila žrtva agresije.

„A da se Srbija ne slaže s tim, što svi ostali znaju, to znamo“, zaključio je Plenković.

On je rekao da Milanović „lažima dovodi hrvatsku javnost u zabludu“, poput tvrdnje da bi se Hrvatska učešćem u NATO-voj misiji uključila u sukob u Ukrajini. 

Plenković je ocenio da Rusi „koriste“ Milanovića da „širi njihovu propagandu“ i dodao da Milanović ne širi svoje tvrdnje jer veruje da je to „korisno i značajno“, nego jer vidi u anketama da je javnost zbog njegove „dezinformacijske“ kampanje podeljena i da će mu to koristiti na izborima. 

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com