Pobunjenici u Maliju napali avion Svetskog programa UN za hranu

Avion kojeg je Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (UN World Food Programme – WFP) koristio za humanitarni rad, oštećen je napadom islamista u Bamaku, glavnom gradu Malija, saopštila je južnoafrička aviokompanija koja je vlasnik aviona.

Kompanija „Nešenel ervejz korporejšn“ (National Airways Corporation – NAC) je saopštila da se avion „našao na udaru terorističkog napada“ u utorak, dok je bio na zemlji, kada su islamisti napali vojni logor i aerodrom u Bamaku. Vojnici Malija su porazili napadače posle obračuna u kojem je poginulo nekoliko vojnika, saopštile su vlasti.

Rečeno je da nije povređen niko iz WFP i da posada aviona i osoblje nisu bili na mestu napada.

Grupa JNIM, povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad.

Na snimcima koje su pripadnici te grupe objavili na svom veb sajtu, vide se napadači koji pale avion. Oni potvrđuju da su naneli „veliku ljudsku i materijalnu štetu“.

Najmanje 15 napadača je zarobljeno, izjavio je jedan zvaničnik bezbednosti.

NAC je saopštila da je „tragično“ to što je njihov avion „oštećen u jednoj afričkoj zemlji prilikom humanitarnog rada za građane Malija, a pod pokroviteljstvom, odobrenjem, oznakom i zastavom Svetskog programa za hranu“.

Mali se, zajedno sa svojim susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od deset godina bori s oružanim grupama, uključujući neke od saveznika Al Kaide i Islamske države.

Posle vojnih udara u sve tri zemlje poslednjih godina, vladajuće hunte su proterale francuske snage i pomoć  tražile od ruskih plaćenika.

Dok raste broj napada u centralnom i severnom delu Malija, napadi u glavnom gradu su retki.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com