Agencija za borbu protiv korupcije podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Srpske napredne stranke zbog nedostavljanja podataka o anagažovanju rumunskih marketinških kompanija „Majoritas“ i „Kondiment“ tokom kampanje za izbore 2012, navodi se na sajtu Insajdera.

Pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić rekla je da se radi od kampanji iz 2012. godine, ali da se sada došlo do novih podataka kroz informacije dobijene od Insajdera.

Insajder se obratio u januaru s pitanjima koja su u vezi s prethodnim izbornim kampanjama, ali SNS nije dostavila tražene informacije, rekla je Dakić.

„Tražili smo informacije od SNS, jer se radilo o marketinškim agencijama, nismo dobili odgovor i iskoristili smo pravo da podnesemo zahtev. Sada Prekršajni sud treba da pokrene postupak i sprovede na osnovu zahteva koji smo podneli“, navela je ona.

Dakić je rekla i da je Agencija dobila informacije od Uprave za sprečavanje pranja novca da se radi o sumnji na pranje novca.

„Došli smo do toga da je odredjeni broj donatora bili korisnici socijalne pomoći, dobili smo podatke od Ministarstva za rad o kojim ljudima se radi, zatražili smo da se izvrši revizija njihovih primanja, ministarstvo je to uradilo, dobili smo informacije da neki više nisu primaoci socijalne pomoći, podneli smo izveštaj tužilaštvu s obzirom na sumnju da se radi o pranju novca“, rekla je Dukić.

Prema pisanju medija kompanija „Kondiment“ od 2012. ima svoje sedište i u Beogradu. Zastupnik je Simo Čulić član SNS-a i odbornik u Skupštini Grada Beograda.

Ona je rekla da je proces kontrole finansijskih izveštaja vrlo kompleksan, prikuplja se mnogo dokumentacije, a sve to se koristi da se vidi da li su podneti izveštaji u skladu sa zakonom.

Dakić je dodala da Agencija za borbu protiv korupcije obavlja postupke prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

„Mi kontrolišemo godišnje finansijske izveštaje, kontrolišemo kampanje… Ako ustanovimo da je bilo zloupotrebe zakona mi koristimo naše pravo i podnosimo zahtev za pokretanje postupka. Ukoliko vidimo da postoje zloupotrebe drugih zakona mi to prenesemo drugom nadležnom organu“, kazala je Dakić.

Prema pisanju medija kao i podacima sa sajta kompanija „Majoritas“ i „Kondiment“, SNS je u kampanji 2012. angažovala dve rumunske agencije za poslove internet marketinga.

Na sajtu „Kondimenta“ objavljena je studija slučaja SNS, uz objašnjenje da je formiran internet tim od 15 ljudi, da je tim „specijalaca“ boravio u Beogradu, a da je SNS tada 80 odsto budžeta uložila u kampanju na društvenim mrežama.

Podatke o tim troškovima SNS nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega su novinari Insajdera i postavili pitanje da li Agencija taj slučaj proveravala i koji je ishod provere.

U odgovoru koji je Insajder dobio Agencija navodi da je u okviru kontrole Srpske napredne stranke, „uputila ovom političkom subjektu zahtev za dostavu podataka“ a da se navedeni zahtev odnosio na poslovni odnos SNS i firmi „Majoritas“ i „Kondiment“.

„S obzirom na to da Agencija nije dobila podatke u roku koji je bio naveden u zahtevu, podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv političke stranke Srpske napredne stranke i odgovornog lica u političkoj stranci“, navodi se u odgovoru Agencije i dodaje da će po okončanju ovog postupka o ishodu izvestiti javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com