Djurić: Izborili smo se da ZSO postane univerzalno prihvaćena

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da je Srbija uspela da se izbori da Zajednica srpskih opština (ZSO) postane univerzalno prihvaćena i da na njenom formiranju insistiraju i one države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Djurić je uoči sutrašnjeg neformalnog sastanka predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, kazao da je taj susret „još jedna prilika“ da Srbija iskaže potrebu i želju da ono što je dogovoreno tokom dijaloga sa Prištinom bude i sprovedeno.

„Razgovor je uvek lekovit, može doprineti relaksiranju tenzija i radu na sprovodjenju dogovorenog. Sutra će se sastati ključne političke figure Srba i kosmetskih Albanaca i mi kroz dijalog stvaramo pretpostavke za dugoročan opstanak Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djurić.

Navodeći da je ZSO rezultat politike države Srbije i vlade koju je predvodio Aleksandar Vučić, Djurić je kazao da su mir i stabilnost, uz opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i očuvanje ustavnih postulata, glavni cilj Beograda.

„Ni u kakve reči političkih predstavnika druge strane ne možemo da verujemo, ali smo spremni da kroz dijalog sačuvamo mir. Čekamo da naša pružena ruka bude prihvaćena“, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Komentarišući ulogu Srpske liste u procesima formiranja nove vlasti na Kosovu i Metohiji, Djurić je kazao da Srbi ne treba da budu „samo dekoracija“ već da njihova reč mora da bude uvažena.

„Ako u Makedoniji predsednik parlamenta može da bude predstavnik manjinskog naroda, nema razloga da na jednoj od tri ključne funkcije u našoj južnoj pokrajini ne bude Srbin“, ocenio je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com