Poljska i Šikorski demantuju da predlažu stavljanje Krima pod upravu UN

 Ministarstvo spoljnih poslova Poljske demantovalo je danas da postoji predlog da se Krim, kao deo mirovnog rešenja rata u Ukrajini, stavi pod upravu UN a šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski rekao je novinarima u Vašingtonu da je to pomenuo tokom sasvim hipotetičke rasprave stručnjaka na temu kako bi Krim mogao da se vrati Ukrajini.

„Na konferenciji smo vodili hipotetičku debatu, ‘of rekord’, pokušavajući da smislimo kako da se ostvare sugestije samog predsednika Ukrajine Zelenskog da se povrati Krim. On je govorio o diplomatskom putu. Moje reči citirane su na nepošten način“, kazao je danas Šikorski poljskim novinarima u Vašingtonu.

Ukrajinski mediji preneli su da je Šikorski tokom nedavne strateške konferencije Evropske unije 13. i 14. septembra u Kijevu tokom jedne od večernjih debata stručnjaka kazao da ne vidi mogućnost dogovora Rusije i Ukrajine bez demilitarizacije Krima.

„Mogli bismo da Krim stavimo pod upravu UN s mandatom da organizuje referendum, pošto bi se prvo pažljivo proverilo ko je legalni stanovnik Krima a ko ne, i referendum bi mogao da se odloži za 20 godina“, preneli su ukrajinski mediji.

Na tu vest u ukrajinskim medijima da je to zvanični predlog Poljske, kategorično su ideju odbili prvo krimski Tatari, zatim zvanični Kijev a sada i zvanična Moskva kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov predlog nazvao apsurdnim

„Tokom ekspertske debate u Kijevu šef poljske diplomatije nije davao nikakve predloge za budućnost okupiranog Krima. To je nesporazum zbog toga što su mediji iskoristili delić izjave. Ministar je spreman ako to ukrajinska strana zatraži da objasni svoju izjavu“, kazao je danas portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronjski.

Varnice u odnosima Ukrajine i Poljske izbile su prema izveštajima poljskih medija i tokom nedavnog sastanka predsednika Zelenskog sa Šikorskim i šefom litvanske diplomatije Landsbergisom pre nedelju dana.

Tada je Zelenski zamerio otvoreno da Poljska ne pomaže dovoljno Ukrajini jer odbija da obara ruske rakete nad Ukrajinom sa svoje teritorije, ne poklanja Ukrajini borbene avione MIG 29 koje još ima i navodno pruža nedovoljnu podršku Kijevu u pregovorima sa EU, jer pokreće pitanje Volinskog masakra iz Drugog svetskog rata koji su na zapadu sadašnje Ukrajine nad Poljacima, Česima i Jevrejima izvršili ukrajinski nacionalisti, odnosno njihovo oružano krilo Ukrajinska ustanička armija. 

Šikorski je proletos saopštio da je Poljska poslala Ukrajini oružje, municiju i vojnu opremu vrednu 4,5 milijardi dolara a najviši poljski zvaničnici ponovili su više puta da na poljske MIG-ove Ukrajina može da računa tek kada Poljskoj stignu novi avioni kao zamena, dok je obaranje ruskih raketa pitanje za NATO, a ne za saveznike pojedinačno.

„Podržavamo Ukrajinu vojno, finansijski, humanitarno ali kao što se dešava kada su susedi u pitanju postoje teme koje treba da rešimo i o tome takodje razgovaramo. Računamo da će Ukrajina biti osetljivija na naše zahteve“, kazao je danas Šikorski.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com