Poverenica: Do 2041. će svaka četvrta osoba u Srbiji biti starija od 65 godina

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, izjavila je da će do 2041. u Srbiji svaka četvrta osoba biti starija od 65 godina i ocenila da je nophodno iskoreniti narativ o starijima kao teretu za društvo.

Ona je u pisanoj izjavi navela da su posledice diskriminacije na osnovu starosnog doba „ozbiljne i dalekosežne“.

„Stariji su najčešće diskriminisani prilikom pružanja usluga zdravstvene i socijalne zaštite, korišćenja javnih površina i prevoza, neretko nedovoljno informisani i digitalno isključeni. Veliki broj starijih žive sami, u siromaštvu ili riziku da postanu siromašni, izloženi su različitim vrstama nasilja, zanemarivanju, samozanemarivanju, nepoštovanju i marginalizaciji“, dodala je poverenica.

Po njenim rečima, neophodna je reforma osiguranja dugotrajne nege i pružanje podrške formalnim i neformalnim negovateljima.

Ona je najavila da će tokom 2025. godine biti osnovana tri međugeneracijska centra u tri lokalne samouprave.

„Smatramo da je izuzetno važno da se stariji građani što više uključuju u različite aspekte društvenog života, kao i da se podstiču tolerancija i međugeneracijska solidarnost i razumevanje kao temeljni principi življenja“, kazala je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com