Poverenik: Menjamo zakon zbog masovnih zloupotreba, cilj bio uzimanje para iz budžeta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je pokrenut proces izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog masovnih zloupotreba čiji je cilj bio izvlačenje novca iz državnog budžeta.

Poverenik je novinarima, na konferenciji povodom Međunarodnog prava javnosti da zna, naveo da su pojedini građani i advokati „masovno zatrpavali“ manje institucije sa ciljem da ne stignu da odgovore na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja na vreme, a zatim naplaćivali želbene postupke.

„Jasno je svima da se zloupotreba, ako ne u 100 odsto, onda u 99 odsto slučajeva vrši da bi se napunili džepovi, da bi se uzele pare iz budžeta“, ocenio je Marinović.

Naveo je da je ta institucija predložila izmene zakona tako da žalilac snosi troškove pisanja žalbe, dodajući da je Ustavni sud do 2022. godine poštovao stav Poverenika da žalilac nema pravo na troškove, zato što se radi o jednostavnom, jednostranačkom postupku, ali da je od tada sud promenio stav.

„Ti odgovori (institucija na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja) su jedna rečenica. Da li ta jedna rečenica vredi 49.500 dinara po advokatskoj tarifi, koliko po jednom predemetu naplaćuju žalioci, odnosno njihovi advokati“, rekao je Marinović.

Dodao je da se ne radi se o jednom predmetu, već o masovnoj zloupotrebi, navodeći da se zahtevi se ne šalju Vladi, Skupštini, ministarstvima i javnim preduzećima, već mesnim zajednicama kojih u Srbiji ima više od 4.000, školama kojih je više od 1.000, vrtićima, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, ustanovama kulture…

„Dakle onim slabijima, ali koji su mnogo brojniji. Pa kada tih 50.000 pomnožite sa 500 škola kojima ste poslali zahtev, da ne kažem 1.000, možete videti kolike su razmere te zloupotrebe i njena cena“, naveo je Marinović.

Prema njegovim rečima, te zloupotrebe su počele pre oko dve godine, ali su masovnije u poslednje vreme, čime je zloupotrebljeno „pravo javnosti da zna“ i načinjena velika šteta na državni budžet.

Marinović je dodao i da je Poverenik odbio hiljade takvih žalbi, ali da su one sada pred Ustavnim sudom i da ne zna kakav će njihov ishod biti.

Poverenik je, kako je naveo, različitim institucijama u Srbiji do sada morao da naloži da plate ukupno oko 62 miliona dinara, ali naglasio da je ta cifra daleko veća, zbog brojnih drugih troškova „koji se ne vide“, poptu štampanja, slanja odgovora poštom i drugih.

Pohvalio je novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave Jelenu Žarić Kovačević što je ubrzo nakon stupanja na funkciju pokrenula Radnu grupu koja će raditi na izmenama nekoliko članova tog zakona.

„Trenutak je takav da moramo da se rešimo ovoga, kako bi se vratili u normalu“, naveo je Marinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com