Predstavnici SAD i Srbije potpisali Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike

Predstavnici SAD i Srbije večeras su u Vašingtonu potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji treba da proširi mogućnosti američkih kompanija da ulažu u energetski sektor Srbije, saopštio je Stejt department.

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike u Srbiji potpisali su američki državni podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hose Fernandes i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Taj dokument će, kako navodi Stejt department, proširiti mogućnosti američkih kompanija da ulažu u energetski sektor Srbije, uključujući promovisanje američkih investicija koje će ojačati strateško partnerstvo SAD i Srbije.

SAD snažno podržavaju visoke standarde otvorenosti i transparentnosti u javnim nabavkama koje su definisale multilateralne organizacije, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Komisiju Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), Svetsku banku i Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), i ohrabruju Srbiju da im se pridruži u usvajanju tih standarda, navodi se.

Danas potpisan sporazum rezultat je višegodišnjih napora, koji uključuju veliku pažnju stručnjaka iz pet američkih agencija, navodi Stejt department.

Ta posvećenost resursima odražava snažnu podršku vlade SAD američkim investitorima i projektima čiste energije, kao sredstvu zelene tranzicije i održivog razvoja, dodaje američko ministarstvo spoljnih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com