Prosvetni sindikati: Ići ćemo na sastanak sa premijerom, nećemo odustati od naših zahteva

Predstavnici prosvetnih sindikata saopštili su danas da će otići na sastanak kod premijera Srbije Miloša Vučevića i da neće odustati od zahteva za poboljšanje materijalnog položaja svih u sistemu obrazovanja.

Oni su ispred zgrade Vlade kazali novinarima da je „obavezujućim protokolom“, koji su nastavnici i Vlada Srbije potpisali pre skoro godinu dana, bilo utvrđeno da će plate zaposlenih u prosveti biti izjednačene s republičkom prosečnom zaradom, ali izjave nadležnih ukazuju da to neće biti ispunjeno.

Kazali su da od Vlade „ne očekuju ništa“ te da o bilo kojoj eventualnoj ponudi ne mogu da se izjašnjavaju jer su prihvatili protokol potpisan s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Najavili su da će sutra u 12.00 početi protest ispred Doma Narodne skupštine odakle će otići do Vlade, a da će istovremeno u školama širom Srbije biti štrajk.

Predstavnik Sindikata radniku u prosveti Srbije Danilo Gligorić rekao je da Vlada Srbije treba da prestane da „obmanjuje prosvetare i da daje obećanja, a ništa ne ispunjava“.

On je naveo da će sutrašnji protest u Beogradu biti organizovan uz podršku roditelja i učenika i naveo da je izjednačavanje plata prosvetara sa republičkom prosečnom zaradom pitanje statusa i autoriteta.

„Ako nemaš status, onda nemaš ni autoritet“, rekao je on.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić odbacila je stavove vlasti u vezi nejednakog povećanja zarada za zaposlene u obrazovanju.

Predsednik Sindika „Nezavisnost“ Srđan Slović je kazao da su sindikati jedinstveni, da nastupaju zajedno i da sutra u Beogradu očekuje jedan od najvećih prosvetnih protesta.

Okupljeni ispred Vlade nosili su transparente „Čovek se veže za reč“ zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata, „Rušenje prosvete – Srbija bez budućnosti“ i sindikalne zastave.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com