Protiv gradonačelnika Njujorka podignuta optužnica za korupciju

Američke vlasti su danas optužile gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa da je uzimao nezakonite priloge za kampanju i mito od stranih državljana u zamenu za usluge.

Adamsa, člana Demokratske stranke i bivšeg kapetana policije, vlasti terete za zaveru, prevaru i podmićivanje u optužnici sa pet tačaka.

Optužnica obuhvata desetogodišnji period, započet kada je Adams bio predsednik njujorške opštine Bruklin. U optužnici se navodi da Adams nije samo prihvatao, već i tražio nelegalne priloge tokom kampanje.

Tužilac za Menhetn Demijan Vilijams rekao je danas na konferenciji za novinare da je Adams prodao svoj uticaj visokom turskom zvaničniku i drugima koji su bili deo „višegodišnje šeme kupovine usluga“.

Te usluge su uključivale pomoć turskim zvaničnicima da dobiju potvrde za protivpožarnu zaštitu u novom diplomatskom tornju u Njujorku.

Vilijams je kazao i da Adams nije prijavio da je, dok je bio predsednik opštine Bruklin, prihvatao plaćena raskošna putovanja u inostranstvo.

Adams, drugi crni gradonačelnik Njujorka, negirao je krivicu na zasebnoj konferenciji za novinare i naveo da ne planira da podnese ostavku.

On se obrušio na federalne tužioce, navodeći da su izneli u javnost informacije o istrazi u pokušaju „da mu javno sude“.

„Ovo je nesrećan i bolan dan. Ali, unutar svega toga je dan kada ćemo konačno otkriti zašto sam 10 meseci prolazio kroz ovo. I radujem se što ću se odbraniti“, rekao je Adams.

Dok se Adams obraćao medijima, demonstranti su mu dobacivali, a neki su uzvikivali „Ostavka“, okruženi policajcima.

Ako bi Adams podneo ostavku, gradonačelnik bi odmah postao Džumani Vilijams, progresivni demokrata koji je na funkciji javnog zastupnika grada. On bi potom zakazao vanredne izbore.

Vilijams danas nije eksplicitno pozvao Adamsa da se povuče, ali je rekao da „brzo ističe“ njegovo vreme da pokaže da može efikasno da upravlja gradom i da povrati poverenje Njujorčana.

Adams, prvi gradonačelnik u istoriji Njujorka protiv kog je podignuta optužnica dok je na funkciji, došao je na čelo grada 2021. godine, posle pobede na izborima uoči kojih je obećavao sprovođenje zakona u borbi za smanjenje kriminala.

Pre ulaska u politiku, proveo je 22 godine u policiji Njujorka. Potom je bio senator u parlamentu savezne države Njujork, predsednik opštine Bruklin i gradonačelnik Njujorka.

Posle više od dve godine na funkciji gradonačelnika, popularnost Adamsa je opala. U gradu je došlo do povećanja broja radnih mesta i smanjenja određenih kategorija kriminala, ali je administracija bila zaokupljena naporima da pronađe smeštaj za desetine hiljada stranih migranata koji su preplavili gradska skloništa za beskućnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com