‘Putnički bum’ posledica sve veće otvorenosti Kine

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je ove nedelje da „putnički bum u Kini“ pokazuje privlačnost i otvorenost Kine.

Prema podacima više turističkih platformi, tokom praznovanja Nacionalnog dana, broj rezervacija za putovanja stranih turista u Kinu porastao je za oko 60 procenata u odnosu na prethodnu godinu, a mnogi kineski gradovi postali su popularne destinacije, piše Sinhua.

Takođe, relevantne institucije, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova, nedavno su uvele olakšice za strane putnike u Kini.

Na pitanje vezano za ovu temu, portparolka Mao Ning rekla je na dnevnom brifingu da Kina trenutno ima potpuno bezvizni režim sa 24 zemlje, nudi bezvizni ulazak za 16 zemalja i proširuje politiku bezviznog tranzita od 72 ili 144 sata na 54 zemlje.

„Stranim turistima je sve lakše i prijatnije da posete Kinu“, rekla je Mao, dodajući da je Peking predstavio brošuru pod nazivom „Dobrodošli u Peking: Osnovni saveti za novopridošle“ koja pruža pregled raznih usluga i informacija.

Šangaj je opremio svoje taksije i metro stanice uređajima za plaćanje koji prihvataju strane bankovne kartice. Osam gradova, uključujući Čengdu i Sijan, uveli su nove korake u pilot programu kako bi stranim posetiocima olakšali plaćanje u Kini, dodala je ona.

„Kina će se još više otvoriti svetu i olakšati prekogranična putovanja. Pozdravljamo više stranih prijatelja da posete Kinu, uživaju u prelepom pejzažu i dožive šarm ove zemlje“, izjavila je Mao.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com