Radna grupa za izborni proces ponovo će tražiti od MUP-a informacije o biračkom spisku

Članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa danas su odlučili da od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ponovo traže informacije o biračkom spisku da bi mogli da obuhvate sva pitanja od značaja za njegovu reviziju u skladu s međunarodnim preporukama.

Predsedavajući te radne grupe Nemanja Nenadić je agenciji Beta kazao da su te informacije tražene u maju, kao i posle nedavne prošle sednice, ali da nisu dobijene.

On je kazao da je predložio dnevni red koji je sadržao predloge za izmene i dopune Krivičnog zakonika i Zakonika o krivlčnom postupku zbog sadržine izmena i dopuna tih zakona koje je Ministarstvo pravde ponudilo na javnoj raspravi.

Rekao je da je to uradio jer u predlogu tog ministarstva nije bilo nijedne odredbe koja bi rešila probleme krivičnog gonjenja zbog dela koja se odnose na sprovođenje izbora, sprovođenje kampanje, zloupotrebe javnih resursa, finasiranje kampanje.

„Ideja je bila da se vidi da li u Radnoj grupa postoji saglasnost za predlaganje nekih novih rešenja ili dopune postojećih odredbi koje se odnose na to“, rekao je Nenadić.

Naveo je da je stav nekoliko članova Radne grupe koje su predložile partije parlamentarne opozicije, bio da o drugim pitanjima ne treba raspravljati dok se ne postigne saglasnost i ne budu razmotreni predlozi izmena i dopuna Zakona o biračkom spisku.

Dodao je da je taj zakon nesumnjivo utvrđen kao prioritetan da bi bila omogućena njegova revizija u skladu s preporukama Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Oko toga nije postojala dovoljna većina da bude usvojen dnevni red sastanka i nije bilo formalne diskusije, ali se, pored toga, pošto je bilo prisutno dosta članova Radne grupe, govorilo i o drugim pitanjima, izmedju ostalog i o izmena Zakona o biračkom spisku“, kazao je on.

Preneo je da je rečeno da je za formulisanje potpunih predloga o toj materiji neophodno da Radna grupa dobije dodatne informacije MUP-a, te da su one tražene i pisanim putem još u maju, ali nisu dobijene, a ni na ponovljene zahtev od prošle nedelje nije stigao odgovor.

„Zaključeno je da se od MUP-a da ponovo traže te informacije i da se Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanje koji je osnovao Radnu grupu obavesti da one nisu dobijene“, kazao je Nenadić.

Krajem aprila Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo je usvojio odluku o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa u koju su ušli predstavnici poslaničkih grupa i nevladinih organizacije – Centra za slobodne izbore i demokratiju, Crte i Transparentnosti Srbije.

Cilj te radne grupe je ispunjenje preporuka ODIHR u vezi unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com