Pavlopulos: Grčka mora braniti slobodu i reći ne populizmu

ATINA – Predednik Grčke Prokopios Pavlopulos prisustvovao je danas vojnoj paradi u Atini održanoj na godišnjicu početka Grčkog rata za nezavisnost protiv Turaka.

U govoru nakon završetka parade, Pavlopulos je naglasio potrebu da se sloboda brani od populizma, rasizma i nacizma, uz napomenu da je dužnost svakog „mislećeg Evropljanina“ da se odupre populističkim i rasističkim formacijama koje „otvoreno nastoje da potkopaju evropsko zdanje i time i evropsku demokratiju i evropsku kulturu“, prenosi grčka agencija ANA.

Na predstojećim evropskim izborima, dodao je, svi Evropljani, a posebno Grci moraju poslati poruku: „Neće proći“.

Pavlopulos je takođe naglasio jedinstvo i odlučnost Grčke da brani svoje granice i Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EŽ), ističući da su to granice i EEZ i Evropske unije.

„Za vreme Nacionalne godišnjice obeležavanja 25. marta 1821. godine, šaljemo poruku u svim pravcima da ćemo mi, Grci, imajući u vidu stih Andreasa Kalvosa ‘Slobodi su potrebne vrlina i odvažnost’, braniti našu slobodu, odlučni, nepopustljivi i jedinstveni protiv svih koji misle da je ugroze“, rekao je grčki predsednik.

Vojnu paradu kroz prestonicu predvodili su ratni invalidi i medicinske sestre grčkog Crvenog krsta, zatim tenkovi i druga vojna vozila.

Među zvaničnicima koji su prisustvovali bili su predsednik parlamenta Nikos Vucis, Ministar odbrane Evangelos Apostolakis, kiparski ministar odbrane Savas Angelides i Vasilis Leventis iz Unije centrista.

Nakon završetka parade, grupe građana okupile su se na raskrisnici centralnih Bulevara kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog potpisivanja Prespanskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com