Sastali se premijeri BIH i Hrvatske, sutra možda i o Agrokoru

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Hrvatske Andrej Plenković su danas u Sarajevu razgovarali o bilateralnim odnosima.

Uoči sutrašnje zajedničke sednice Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske, Zvizdić i Plenković su razmenili mišljenja o mnogobrojnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu, saopštio je Savet ministara BiH.

Oni su „izrazili zadovoljstvo saradnjom i dinamikom razvoja odnosa dve prijateljske zemlje posvećene promociji stabilnosti i prosperiteta regiona“.

Naglasili su važnost saradnje s ciljem ubrzanja evroatlantske integracije regiona i istakli da održavanje zajedničkih sednica vlada ubrzava rešavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi smirivanju političkih odnosa.

Plenković je rekao da sama činjenica da je Vlada Hrvatske danas u Sarajevu pokazuje opredeljenje za jačanje dobrosusedske saradnje i podršku evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je Plenkoviću zahvalio zbog podrške Hrvatske evroatlantskim integracijama BiH i izrazio interesovanje za zajedničke projekte za povezivanje, ekonomski razvoj i kretanja ljudi, robe i kapitala.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je posle današnje sednice Saveta ministara BiH da će na sutrašnjoj zajedničkoj sednici sa Vladom Hrvatske biti razmatrani pitanje hidroakumulacija Buško blato, za šta će BiH predložiti zaključivanje medjudržavnog sporazuma, i problem BIH zbog hrvatske opstrukcije izvoza vina iz BiH u Hrvatsku.

“Zbog toga smo dali prigovor Evropskoj komisiji. Hrvatska u BiH izvozi četiri puta više vina nego što ga mi izvozimo u Hrvatsku. Moguće je da će tema razgovora biti i Agrokor“, istakao je Šarović.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com