Svilanović sa Biltom, Hesburom i Kuperom razgovarao o regionalnoj saradnji

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović imao je danas u Sarajevbu sastanak o evropskoj integraciji i stabilnosti Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu regionalne saradnje i predstojećeg samita o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Na sastanku sa Svilanovićem su bili bivši premijer Švedske i kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR) Karl Bilt, predsednik Medjunarodnog instituta za strateške studije i predsednik osnivačkog saveta Centra za sigurnosnu politiku iz Ženeve Fransoa Hesbur (François Heisbourg) i specijalni savetnik u Evropskoj komisiji Robert Kuper.

Bilt je rekao da je imperativ dalje širenje Evropske unije i da je ubrzanje evropske integracije jedini put napred za Zapadni Balkan, saopštio je RCC.

„Za obezbjedjivanje članstva će trebati vremena s obzirom da to nije lak put. Medjutim, potrebne su snažne ekonomske reforme kako bi te zemlje (Balkana) bile kvalifikovane za članstvo, a regionalna saradnja je snažan alat da se regionu da neophodan podsticaj“, rekao je Bilt.

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove dodao je da od lidera na Balkanu očekuje da sledeće nedelje u Trstu usaglase konkretne korake da bi se obezbedila stabilnost u regionu i ubrzale reforme.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović izrazio je nadu da će se na samitu u Trstu postići dogovor o akcionom planu koji je njegova organizacija pripremila zajedno s vladama zemalja regiona, čime će, kako je saopšteno, „započeti novo poglavlje u napretku regiona ka ekonomskom i društvenom prosperitetu i pristupanju Evropskoj uniji“.

„Akcionim planom su predvidjeni projekti koji vode ka boljem i bržem napretku regiona u trgovini, povezanosti, konkurentnosti, digitalnoj agendi. Plan je katalizator procesa evropske integracije, ali nije zamena za postojeći okvir, i mi želimo da vidimo da naše ekonomije iskoriste ovu mogućnost i provedu promene u korist svojih gradjana“, piše u tekstu.

Fransoa Heisburg je na današnjem sastanku u Sarajevu ponovio da region pokazuje „znake ozbiljne nestabilnosti“ i da lideri na Balkanu, ali i EU „moraju brzo delovati i iskoristiti trenutak da se region zadrži na evropskom putu“.

Specijalni saveznik EK Robert Kuper ocenio je da je vladavina prava ključni stub koji se mora unaprediti u zemljama koje teže članstvu u Uniji, s obzirom da je EU zajednica prava i ne može prihvatiti nove članove ukoliko njihov pravosudni sistem ne zadovoljava visoke standarde, odnosno ako ne deluje na kompetentan način i predstavlja pouzdanog partnera, navodi se u saopštenju.

Evropski savet za spoljne poslove je nagradjivana medjunarodna ekspertska organizacija čiji je cilj da sprovodi najsavremenija, nezavisna istraživanja, da donosiocima politike, aktivistima i intelektualcima obezbedi sigurno mesto susreta za razmjenu ideja, da izgradi koalicije za promene i promoviše utemeljenu raspravu o ulozi Evrope u svijetu.

Centar za sigurnosnu politiku iz Ženeve (GCSP) je izvršni obrazovni centar koji radi na omogućavanju saradnje u funkciji podrške miru i sigurnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com