U Ohridu više od 1.000 zemljotresa od 18. juna

Na području Ohrida je od 18. juna do danas registrovano više od 1.000 zemljotresa, a poslednji je bio u 10.27, magnitude 3,5, preneli su lokalni mediji.

Većina je bila slabijeg intenziteta, a najači zemljotres u tom periodu je bio juče u 13.18 magnitude pet stepeni i izazvao je uznemirenost meštana tog turističkog mesta i turista, a prijavljena je i manja materijalna šteta.

Direktor Instituta za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju Mihail Garevski smatra da ne treba očekivati jači zemljotres na području Ohrida, ali dodaje da to ipak ne može da se predvidi.

Prema njegovim rečima, u tom regionu su se dešavali zemljotresi magnitude šest ili 6,5, ali se takvi potresi javljaju na 500 do 700 godina.  

„Ako se podje od verovatnoće da se takvi zemljotresi dešavaju u veoma dugim vremenskim intervalima, iako i pet stepeni nije malo za taj region, tada bi trebalo da se pretpostavi da ne bi trebalo da se očekuje jači zemljotres, ali će sigurno biti još propratnih udara“, rekao je Garevski.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com