Vlada Makedonije usvojila program reformi za napredovanje ka EU i NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev predstavio je danas plan hitnih reformi, nazvan „3-6-9“ što je, kako je rekao, prvi korak za „ozbiljno probijanje Makedonije prema evroatlanatskim integracijama“ posle dugogodišnjeg zastoja.

Taj plan reformi predvidja šta treba da bude uradjeno u naredna tri, šest i devet meseci da bi Makedonija krenula napred.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da će plan „3-6-9“ koji je Vlada juče usvojila, „otvoriti perspektive“ Makedonije da postane deo EU i NATO, i „znatno podići kvalitet života“ njenih gradjana.

„Za tri meseca treba da se zaokruže prve reforme, odnosno da do održavanja lokalnih izbora (u oktobru) bude obezbedjena argumentacija da Evropska komisija odustane od uslovljavanja preporuke za početak pristupnih pregovora“, rekao je Zaev.

U roku od pola godine bi trebalo da bude „zaokružen reformski krug“, odnosno da Savetu EU Makedonija u decembru pokaže „ozbiljan rezultat“ u više oblasti koje će „učvrstiti percepciju“ da je ona ozbiljan kandidat za prijem u EU.

Po planu „3-6-9“, za devet meseci bi se primenio „treći krug reformi“, da bi do sledećeg Izveštaja Evropske komisije o Makedoniji zemlje članice Unije mogle da se usmere na diskusiju o utvrdjivanju datuma za početak pristupnih pregovora s njom.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com