Živković: Obilaznica oko Budve tokom 2021. godine

PODGORICA – Izgradnja jadransko-jonskog koridora koji će Crnu Goru povezati s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom privući će značajne tranzitne tokove, kažu za Novu M iz Ministarstva saobraćaja, a prioritetna deonica na ovom koridoru biće obilaznica oko Budve koja će početi da se radi, ako sve bude išlo po planu, tokom 2021. godine.
Za izgradnju jadransko-jonskog koridora dobijena je značajna pomoć Evropske unije. Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan Crna Gora dobila je do sada oko 9,5 miliona eura.
Brza saobraćajnica imaće četiri obilaznice i to oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara.
U tom sistemu prioritet je dat obilaznici Budva iz razloga što već postoji ozbiljan obim saobraćaja, odnosno prosječni godišnji-dnevni saobraćaj dostiže 12.000 vozila gđe se upravo opravdava činjenica da se gradi ta brza saobraćajnica, kaže iz Ministarstva saobraćaja Angelina Živković.
Četiri miliona evra je dobijeno granta da se odradi idejni projekat za ukupnu obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice.
Obilaznica oko Budve biće duga oko 30 kilometara, a osim idejnog projekta radi se i Glavni projekat i Elaborat procene uticaja na životnu sredinu i društvo. Za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbeđena su bespovratna sredstva od 40 miliona evra. Od tog projekta benefiti će, kaže Živković, biti brojni.
Benefita će biti i po turizam i turističku privredu ali sa druge strane i po transportnu privredu jer ćemo njima skratiti vrijeme putovanja jer sada prolaz kroz Budvu njih mnogo više košta nego što će biti taj sami obilazak oko Budve.
Ukoliko sve bude išlo po planu, u Ministarstvu saobraćaja očekuju da bi radovi na izgradnji obilaznice oko Budve mogli početi tokom 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com