RTS: Pištaljka i Informer netačno predstavili izveštaj Državne revizorske institucije

Radio-televizija Srbije (RTS) odbacila je večeras pisanje istraživačkog portala Pištaljka i dnevnih novina Informer, da je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je javni medijski servis u prošloj godini „nepropisno i netransparentno dao 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spoljnih produkcija“.

„Ukoliko navedeni mediji ne objave istinite podatke o poslovanju RTS-a, iskoristićemo sva raspoloživa zakonska sredstva za zaštitu ugleda naše kuće“, naveo je RTS u saopštenju na svom sajtu.

Javni medijski servis je ocenio da je namera Pištaljke i Informera „da se ponovo naruši ugled RTS-a i netačno predstavi izveštaj Državne revizorske institucije“.

„U Izveštaju DRI (koji je javno dostupan svima na sajtu te institucije) ne navodi se da je RTS prekršio bilo koji zakon, već se daju preporuke za usaglašavanje i povezivanje podataka u internim dokumentima RTS-a“, navodi javni medijski servis.

Zakon o javnim nabavkama, kako su dodali, definiše da se odredbe Zakona ne primenjuju na „kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju programskog sadržaja namenjenog za audio-vizuelne medijske usluge ili medijske usluge radija koje nabavlja javni naručilac, koji je pružalac medijske usluge“.

„Shodno gore navedenom, RTS je nabavljao programske sadržaje u skladu sa zakonskim odredbama“, dodaje se u saopštenju.

RTS tvrdi da su netačni i navodi Pištaljke o „nepravilnosti u preraspodelama sredstava u iznosu od 773 miliona dinara“, već da u Izveštaju DRI stoji suprotno – da je ustanova izvršila preraspodelu sredstava, odnosno preusmerenje iznosa planiranih sredstava u okviru poslovne jedinice Program „u skladu sa Pravilnikom o finansijskom poslovanju“.

„Samim tim, netačni su navodi Pištaljke o novogodišnjem programu i seriji ‘Radio Mileva'“, navodi se u saopštenju.

Istraživački portal Pištaljka saopštio je u subotu da je DRI potvrdila njegovo istraživanje da je „rukovodstvo RTS samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spoljnih produkcija“.

„Državni revizori obavili su kontrolu pošto je Pištaljka javnosti otkrila kako RTS angažuje spoljne produkcije za proizvodnju programa i kako te produkcije onda koriste opremu i radnike javnog servisa za snimanje emisija. Ovo je i predmet istrage tužilaštva koja već godinu i po dana tapka u mestu“, naveo je taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com