U trendu

Si Đinping pozitivno ocenio napore Kazahstana i prijem Belorusije u ŠOS

Kineski predsednik Si Đinping koji je ove nedelje uz brojne lidere učestvovao na 24. sastanku saveta šefova države Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani visoko je ocenio pozitivne napore i važan doprinos Kazahstana tokom predsedovanja ŠOS-u, izražavajući dobrodošlicu prvom učešću Belorusije na sastanku kao zvanične članice.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je istakao da je Šangajska organizacija za saradnju osnovana na prelazu veka kada su postojali zaostali sukobi  iz hladnog rata koje je bilo potrebno  rešavati.

Države članice te organizacije su napravile istorijski izbor, težeći za mirom i razvojem i  prijateljstvu sa susedima.

„Duh Šangaja“ je postao zajednički smer i vrednost zemalja članica čiji je broj  porastao na 10 nakon 23 godina od osnivanja.

Si je naglasio da se promene u svetu trenutno ubrzavaju i da čovečanstvo ponovo stoji na raskrsnici istorije. ŠOS stoji na ispravnoj strani istorije, na strani pravde i nepristrasnosti i od izuzetnog je značaja za svet, ocenio je Si.

„Pred realnim izazovima, poput spoljnog mešanja i fragmentacije, moramo da udružimo snage i pokažemo solidarnost. Moramo da se suprotstavimo tome ruku pod ruku i da pružimo jedni drugima čvrstu podršku“, podvukao je Si.

On je istakao da ŠOS može da izdrži izazov promene međunarodne situacije pošto insistira na dobroj tradiciji solidarnosti i saradnje.

Sastanku u Astani predsedavao je predsednik Kazahstana Tokajev, a učestvovali su predsednik Belorusije Lukašenko, predsednik Kirgizije Sadir Džaparov, premijer Pakistana Šahbaz, ruski predsednik Putin, predsednik Tadžikistana Rahmon, vršilac dužnosti predsednika Irana Muhbel, predstavnik  Indije kao i generalni sekretar ŠOS, podseća CMG.

Učesnici su naglasili da je Šangajska organizacija za saradnju igrala konstruktivnu ulogu u očuvanju mira i bezbednosti u regionu i  dogovorili su se da će jačati saradnju u različitim oblastima. Zemlje članice su potpisale „Deklaraciju saveta šefova države ŠOS-a u Astani“, u kojoj je ratifikovana inicijativa za pravdu, harmoniju i razvoj širom sveta.

Na sastanku je zvanično ratifikovano i pridruživanje Belorusije kao zvanične članice. Kina će biti predsedavajuća zemlja ŠOS-u od 2024. do 2025, podseća CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.