U trendu

Si Đinping pozvao Kinu i Rusiju da sačuvaju jedinstvenu vrednost međusobnih odnosa

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Kinu i Rusiju da kontinuirano održavaju jedinstvenu vrednost međusobnih odnosa  i istraže unutrašnju pokretačku snagu bilateralne saradnje.

Si Đinping je ovu izjavu dao 3. jula, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom povodom 24. sastanka Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani u Kazahstanu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Tom prilikom, Si je rekao da suočene sa međunarodnom situacijom ispunjenom turbulencijom i promenama, obe zemlje treba da nastave da održavaju početnu želju za trajnim prijateljstvom i da zadrže odlučnost da budu od koristi narodima.

„Dve zemlje moraju da ulože zajedničke napore da zaštite svoja zakonska prava i interese i da se pridržavaju osnovnih propisa koji regulišu međunarodne odnose“, rekao je Si.

Si je dodao da dijalog šefova država o saradnji u okviru ŠOS -a ima za cilj promovisanje održivog i dugoročnog razvoja organizacije i stvaranje bliže zajednice ŠOS sa zajedničkom budućnošću.

Tokom susreta, Putin je istakao da su rusko-kineski odnosi na najvišem istorijskom nivou i da ih karakteriše međusobno poštovanje, ravnopravnost i uzajamna korist.

On je rekao da ovi odnosi služe dobrobiti naroda obe zemlje, da su nesvrstani i da nisu usmereni protiv bilo koje treće strane.

„Rusija podržava Kinu u očuvanju njenih suštinskih interesa i legitimnih prava i protivi se mešanju spoljnih snaga u unutrašnje poslove Kine i mešanju u pitanja vezana za Južno kinesko more. Kao aktuelna rotirajuća predsedavajuća BRIKS, Rusija se raduje jačanju komunikacije i saradnje sa Kinom u vezi sa saradnjom u BRIKS-u“.

Dvojica lidera su, takođe, razmenila mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima. Si je rekao da Kina uvek stoji na pravoj strani istorije, insistira na promovisanju mira i pregovora i da je spremna da nastavi da ulaže pozitivne napore za političko rešavanje regionalnih žarišta, kao što je kriza u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.