U trendu

Si: Kinesko-kazahstansko prijateljstvo leti visoko poput zlatnog orla

Orao koji u vis nosi Sunce krasi Orden zlatnog orla, najviše priznanje Kazahstana.

Kada je kineski predsednik Si Đinping primio ovo priznanje od predsednika Kasim-Džomarta Tokajeva 2022. godine, zamislio je budućnost u kojoj će kinesko-kazahstanski odnosi uzleteti visoko kao zlatni orao ka svetlom horizontu.

„Istinski veliki vođa“, prokomentarisao je Tokajev prilikom dodele Ordena, ističući Sijevu istorijsku ulogu u učvršćivanju prijateljstva između dve zemlje.

Dok se Si priprema za predstojeću državnu posetu Kazahstanu, on je spreman za nadgradnju na ovom nasleđu bilateralnog prijateljstva i na podizanje odnosa Kine i Kazahstana na još veće visine, piše Sinhua.

Veze bez premca

Tokom svoje državne posete Kazahstanu u septembru 2013. godine, Si je po prvi put predložio izgradnju Ekonomskog pojasa puta svile, ključnog dela inicijative Pojas i put.

Sijeva prva poseta otkako je nastavio međunarodna putovanja nakon pandemije kovid-19 bila je, takođe, poseta Kazahstanu Si je rekao Tokajevu: „Odabrao sam Kazahstan. Ovo naglašava visok nivo i jedinstvenu prirodu odnosa Kine i Kazahstana i odražava naše duboko prijateljstvo“.

„Bez premca“. Tim rečima je Si okarakterisao bilateralne veze. Decenijama nakon što su Kina i Kazahstan uspostavili diplomatske odnose 1992. godine, oni su unapredili svoj odnos do trajnog sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2019. tokom državne posete Tokajeva Kini. Oba lidera su se posvetila izgradnji kinesko-kazahstanske zajednice sa zajedničkom budućnošću u svojim direktnim razgovorima 2022. i 2023. godine, dodaje Sinhua.

„Nivo strateškog međusobnog poverenja i međusobnog razumevanja između Kine i Kazahstana je na najvišem nivou“, rekao je Jang Bo, profesor Škole za ruske i evroazijske studije na Šangajskom univerzitetu za međunarodne studije.

„Upravo zbog toga je 2013. godine predsednik Si izabrao Kazahstan kao lokaciju da svetu objavi Ekonomski pojas Puta svile, a činjenice su pokazale da je ovaj izbor bio veoma ispravan“, rekao je Jang.

Bilateralna saradnja u okviru Inicijative Pojas i put je veoma efikasna. Kroz industrijsku saradnju, Kazahstan je obezbedio logističku bazu u Lianjungangu, primorskom gradu na kineskom Žutom moru. Autoput Zapadna Evropa-Zapadna Kina, uspešno povezuje azijsko-pacifička i zapadnoevropska tržišta, pružajući se 8.445 km od Lianjunganga preko Kazahstana do Sankt Peterburga na Baltičkom moru u Rusiji.

Trgovina između Kine i Kazahstana dostigla je rekord od 41 milijardu američkih dolara 2023. godine. Saradnja na planu kapaciteta i investicija stvorila je listu projekata čija ukupna vrednost prelazi 21,2 milijarde dolara i nastavlja da se širi na sektor sa niskim emisijama ugljenika sa ključnim rezultatima uključujući vetropark Džanatas, hidroelektrane Turgusun i solarne elektrane Almati.

„Mnogi aspekti saradnje su revolucionarni.Zahvaljujući visokom nivou strateškog poverenja između dve strane na čelu sa diplomatijom šefa države“, rekao je Jang.

Srećan rođendan

Poslednjih godina, odnosi Kine i Kazahstana su napredovali, uglavnom vođeni rukovodstvom obe zemlje, rekao je kineski ambasador u Kazahstanu Džang Sjao.

Tokajev je sinolog koji tečno govori kineski jezik i dobro razume Kinu. Kineski je počeo da uči kada je pohađao Moskovski državni institut za međunarodne odnose, gde je, godinama kasnije, Si razradio svoju prepoznatljivu viziju „izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo“ 2013. godine.

Tokajev je studirao kineski na Univerzitetu za jezik i kulturu u Pekingu od 1983. do 1984. godine, gde je postigao najbolje ocene. Nakon toga je radio kao diplomata u ambasadi Sovjetskog Saveza u Pekingu.

Tokajev se prisetio da je živeo u blizini pekinške oblasti Vudaokou, gde se nalazi nekoliko najboljih univerziteta u zemlji, i da je vozio bicikl kroz hutonge da bi video kineski razvoj iz prve ruke. Univerzitet Tsinghua na kojem je Si studirao od 1975. do 1979. takođe se nalazi u Vudaokou.

Govoreći o Siju, Tokajev je rekao: „Delimo duboko poverenje. On je veoma mudar, kulturan, topao i druželjubiv“.

„Verujem da ćemo nastaviti da održavamo ovaj lični odnos kako bismo obezbedili veći uspeh u sveobuhvatnoj saradnji između Kazahstana i Kine“, rekao je on.

Topao trenutak interakcije između dva lidera dogodio se kada je Tokajev u maju 2023. proslavio svoj 70. rođendan u Sijevoj matičnoj provinciji Šansi. Na svoj rođendan, Tokajev je stigao u drevni grad na putu svile Sian, takođe glavni grad provincije Šansi, u državnu posetu Kini i takođe na inauguracioni samit Kina-Centralna Azija.

Prilikom susreta sa Tokajevim, Si je izrazio zadovoljstvo što ga je ugostio u Sijanu i čestitao mu rođendan. „Ovom posebnom prilikom, vaša poseta dovoljno govori o snazi naših bilateralnih veza i potvrđuje vašu jedinstvenu vezu sa Kinom“, rekao mu je Si.

Kasnije u oktobru te godine, Tokajev je pozvan da prisustvuje trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put u Pekingu, obeležavajući 10. godišnjicu inicijative. Tokajev je svoj govor počeo na kineskom jeziku.

U daljim razgovorima sa Sijem, Tokajev je istakao Kazahstan kao rodno mesto Inicijative Pojas i put. On je istakao nepokolebljivu podršku i aktivno učešće Kazahstana od samog početka. Rekao je Siju: „Kina je prijatelj i partner kome će Kazahstan uvek verovati“.

Mladost i budućnost

Si vidi mlade kao „glavni oslonac“ prijateljstva Kine i Kazahstana. „Zajednički interes i ideal koji imaju za život spajaju ih u pravo prijateljstvo“.

Tokom svoje inauguracione državne posete Kazahstanu 2013. godine, direktno je radio sa studentima Univerziteta Nazarbajev. „Videvši toliko mladih, blistavih lica u publici, nisam mogao a da se ne setim svojih univerzitetskih dana“, rekao je Si.

Kineski predsednik je podelio priču o kazahstanskom mladiću Ruslanu Tulenovu, koji je tada bio student na kineskom univerzitetu Hainan i koji ima retku Rh negativnu krvnu grupu koja se u Kini naziva „krv pande“.

Ruslan je jedno vreme insistirao na dobrovoljnom davanju krvi za pomoć kineskim pacijentima. Njegov gest dirnuo je mnoge, uključujući Sija, koji ga je nazvao „izaslanikom kinesko-kazahstanskog prijateljstva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.