Siljanovska Davkova i Radev u Sofiji i ocenili da je dijalog ključan za odnose dve zemlje

  Predsednici Severne Makedonije i Bugarske, Gordana Siljanovska Davkova i Rumen Radev razgovarali su danas popodne u Sofiji i ocenili da je dijalog ključno rešenje za odnose dve zemlje.

View this post on Instagram

A post shared by Gordana Siljanovska Davkova (@gordana_siljanovska_davkova)

Susret u Sofiji je prvi njihov susret,  nakon što je Siljanovska Davkova u maju stupila na dužnost, a dešava se u vreme zahlađenih odnosa i zaoštrene retirike između dve susedne zemlje.   

Siljanovkska Davkova i Radev su, kako su preneli makedonski mediji, nakon sastanka ocenili da je dijalog ključan za rešavanje problema između dve susedne zemlje.

Predsednica Severne Makedonije je novinarima rekla da će se tragati za kompromisom bez toga da se neko oseća povređenim, dok je Radev pred sastanak zatražio da se vlasti u Skoplju vrate realnosti i istakao da Sofija očekuje da Severna Makedonija ispuni sve obaveze preuzete u dogovorima sa Bugarskom i EU.  

„Republika Severna Makedonija još uvek nije napolju, posebno vlada, nije napustila predizbornu retoriku. Neka se strasti tu smire, neka se vrate u stvarnost. Veoma je jasno, naši odnosi će se i dalje graditi na osnovu zaključenih sporazuma i zaključaka Saveta Evropske unije. To je kriterijum po kome ćemo ocenjivati naše dalje odnose“, rekao je Radev, pre sastanka.

Nakon sastanka, kabinet Rumena Radeva je saopštio da  „Bugarska očekuje da će iskazana želja za dijalogom i razumevanjem predsednice Gordane Siljanovske postati dosledna politika vlade Republike Severne Makedonije (RSM)“.

Predsednik Radev je, navodi se, na sastanku istakao da dijalog na najvišem nivou između dve zemlje treba da bude aktivan i da podstakne rad vlada, privrede, kao i bilateralnu razmenu u obrazovanju, nauci i kulturi.

„Bugarska je uvek bila otvorena za dijalog sa RSM i očekuje da ona ne samo pomogne u bilateralnom kulturnom zbližavanju i ekonomskoj saradnji, već i da preko nje postigne rešenje za otvorena pitanja u našim odnosima. O njima se mora odlučivati na osnovu Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, protokola koji su uz njega potpisani i Zaključaka Evropskog saveta iz leta 2022. godine, koje su jednoglasno usvojile sve zemlje članice EU i uz saglasnost RSM“, naglasio je Rumen Radev.

Bugarski predsednik je rekao da je, kako su preneli makedonski mediji, to način da se otvori pregovarački proces za punu evropsku integraciju Severne Makedonije u interesu mladih u toj zemlji i da će to biti pozitivan znak za ceo region.

Nakon sastanka sa Radevom, makedonska predsednica je obavestila novinare da očekuje posetu bugarskog predsednika Severnoj Makedoniji, za koju nisu odredili datum, ali su utvrdili šta bi moglo da se desi.

U delegaciji Severne Makedonije, koju je predvodila Siljanovska Davkova u radnoj posetu Bugarskoj bili su i šef makedonske diplomatije Timčo Mucunski i ministar kulture Zoran Ljutkov.

Predsednica Severne Makedonije će večeras u Sofiji prisustvati operi „Nabuko“ Đuzepea Verdija koju će u Sofijskoj operi izvesti ansambl Nacionalne opere i baleta iz Skoplja.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com