Srbija uputila protestno pismo Generalnoj skupštini UN zbog izjava Bećirovića

Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku Generalne skupštine UN povodom izjava predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića na 79. zasedanju tog tela, navodeći da je izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda, saznaje RTS.

U pismu se navodi da Bećirović „zloupotrebom izlizanog narativa o ‘Velikoj Srbiji’ pokušava da oživi u regionu konflikte iz 1990-ih godina prošlog veka“.

Dodaje se da je rukovodstvo Srbije „kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH“ i da to „Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim“.

U pismu se navodi da Srbija „nije pretnja miru“, već da je „orijentisana ka budućnosti“ i da to „izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost“.

„Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu Zapadnog Balkana“, stoji u pismu.

Navodi se i da „bošnjački političari u BiH, da ironija bude veća, optužuju Srbiju za pretnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko 100 nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj“.

U pismu se ukazuje i da je Bećirović sinoć govorio pred Generalnom skupštinom UN iako platforma za njegov nastup nije usaglašena na sednici Predsedništva BiH, i dodaje da je time „prekršio zakone sopstvene zemlje“.

„Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju i upravo to će biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu“, dodaje se u pismu.

Tokom sinoćnjeg obraćanja na zasedanju GS UN, Bećirović je rekao da rukovodstvo Srbije „preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“ i da su „velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima“.

Za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu 8. juna, Bećirović je rekao da je „opasan programski dokument o stvaranju velike države, koji preti Dejtonskom mirovnom sporazumu i državi BiH“.

Dodao je da je BiH, uprkos tome, „miroljubiva zemlja koja je čvrsto posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od njenih glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da Bećirović „svojim delovanjem maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, a Srbiju optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje“.

„Ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svetom, pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju“, kazao je Đurić.

Naveo je da je Bećirović „svojim delovanjem pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, i da optuži pred međunarodnom javnošću Srbiju koja duže od dve i po decenije dosledno i snažno podržava teritorijalni integritet BiH, naravno i integritet Republike Srpske i Federacije BiH u okviru BiH“.

„Time je pokazao da mu nije stalo do regionalne saradnje i do dobrosusedskih odnosa. Pozivam međunarodnu zajednicu da osudi ovaj pokušaj da se naruše dobra saradnja i dobri odnosi u regionu, kao i prevazilaženje teškog nasleđa 1990-ih godina“, dodao je šef srpske diplomatije.

Reagujući na govor Bećirovića u GS UN, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin naveo je da Beograd „neće dozvoliti menjanje“ Dejtonskog sporazuma i da će Republika Srpska biti „čuvana i jačana“.

„Bećirović u Ujedinjenim nacijama nije govorio u ime Bosne i Hercegovine, ali jeste u ime svih onih koji bi da ukinu dejtonsku BiH i da ukinu Republiku Srpsku“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Vulin je dodao da se Bećirović „pozvao na presude međunarodnih sudova u kojima nema Srbije, ali ima Srebrenice“ i da se „nije pozvao na presude sudova u kojima takođe nema Srbije, ali ima Hrvatske i stava da je počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com